RecentStiri locale

Peste 9 milioane de euro pentru zece autobuze hibrid la Reghin şi reabilitări de străzi

Municipalitatea din Reghin este la cel de-al treilea contract de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 semnat intr-un interval de doar doua luni. Dupa ce in decembrie 2019 au fost semnate proiectele pentru construirea unei noi crese si modernizarea unei gradinite, prin care peste 200 de ”spiridusi veseli” vor avea ”case noi”, de aceasta data este vorba despre o initiativa importanta pentru intreaga comunitate. Prin Axa Prioritara 3 a Programului REGIO, pe Obiectivul Specific 3.2, pentru reducerea emisiilor de carbon in zonele urbane, bazata pe planurile de mobilitate urbana durabila, se vor achizitiona 10 autobuze hibrid noi si moderne, fiind reabilitati si peste 4 km de strazi urbane, inclusiv mai mult de 3,5 km trasee pietonale, cu o suma totala de 31,7 milioane lei. Contractul de finantare a fost semnat la Alba Iulia, de catre doamna Maria Precup, primarul municipiului Reghin si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In Reghin se vor investi fonduri europene pentru asigurarea unui serviciu eficient de transport public de calatori si pentru imbunatatirea conditiilor in vederea utilizarii modurilor nemotorizate de transport, in vederea reducerii numarului de deplasari cu autoturisme si a emisiilor CO2 provenit din transport. Proiectul ”Asigurarea mobilitatii in municipiul Reghin, judetul Mures” urmareste dezvoltarea mobilitatii urbane prin schimbarea accentului, de la o mobilitate bazata pe utilizarea autoturismelor si a autobuzelor vechi, la mobilitatea bazata pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de inalta calitate si eficienta, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante.

   ”Reteaua de strazi a municipiului Reghin este formata din 154 de artere, cu o lungime de 93,4 km, marea lor majoritate (81%, cu o lungime de 75 km) sunt asfaltate. Din cauza traficului, a interventiilor repetate la diverse racordari la utilitati, multe strazi prezinta degradari. Trotuarele sunt, de asemenea, degradate, ingreunand circulatia pietonala in siguranta. Vom interveni, prin acest proiect, in modernizarea strazilor ”Axente Sever”, ”Ierbus”, ”Salcamilor” si pe un sector al ”Campului”. Pe de alta parte, parcul actual de vehicule este format din 8 autobuze, cu o vechime medie de 17,2 ani, cu norme de poluare nonEuro si Euro 2. Ne dorim cresterea atractivitatii transportului public urban, iar in concordanta cu cerintele europene si Planul nostru de Mobilitate urbana a subliniat ca se impune achizitionarea unor mijloace de transport in comun cu grad de confort ridicat. Oamenii din oras merg cu autobuzele existente in conditii improprii, iar veniturile obtinute nu acopera nici pe departe costurile serviciilor oferite. Vom imbunatati situatia transportului in comun si a mobilitatii pietonale, astfel incat cetatenii din oras sa vada rolul fondurilor europene pe care le atragem pentru dezvoltarea orasului”, a declarat doamna primar Maria Precup.

Cererea de finantare pentru proiectul ”Asigurarea mobilitatii in municipiul Reghin, judetul Mures” isi propune achizitionarea a 10 autobuze hybrid,  modernizarea infrastructurii rutiere aferente traseelor utilizate de mijloacele de transport public de calatori, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea numarului de pasageri transportati in oras cu mai mult de 125%, in termen de 36 de luni de la semnarea contractului de finantare. Valoarea totala a proiectului este de 45.743.990,64 lei, din care peste 42,7 milioane lei (adica mai mult de 9,33 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, peste 3 milioane lei provenind din contributia beneficiarului, la cheltuielile eligibile si neeligibile. Data limita pentru finalizarea proiectului este prevazuta la sfarsitul anului 2023. Mai multe detalii despre proiect puteti regasi in Fisa atasata prezentului mesaj de presa.

   ”La nivelul Regiunii Centru avem 11 proiecte importante de imbunatatire a mobilitatii urbane in orasele care nu sunt municipii resedinta de judet. Aceste proiecte au o valoare totala de aproximativ 100 milioane euro, pentru implementarea acelor strategii locale care duc la scaderea volumului de emisii poluante si promoveaza mobilitatea urbana durabila. In municipiul Reghin, al doilea mare oras al judetului Mures, avem proiectele dedicate domeniului social si aceasta initiativa de dezvoltare a transportului public, cu autobuze mai putin poluante, pe strazi modernizate, adica in total se vor folosi peste 8,3 milioane euro pentru cresterea calitatii vietii celor peste 40.000 de cetateni din oras si din zona adiacenta. Speram ca aceste investitii vor atrage, la randul lor, fonduri private pentru dezvoltare economica, astfel ca orasul si intreaga parte de nord a judetului Mures sa devina un pol atractiv in regiunea noastra”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *