Plan de acțiune comunitară destinat prevenirii și combaterii riscului de sărăcie și excluziune socială
Începând cu anul 2024, a intrat în aplicare Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, după cca 8 ani de modificări şi completări a acesteia şi nenumărate prorogări de termene pentru intrarea în vigoare.
Autoritățile administrației publice locale au obligația de a elabora programe de Acțiune comunitară destinate prevenirii şi combaterii riscului de sărăcie şi excluziune socială, care se aprobă prin hotărâri ale consiliilor locale.
De asemenea, autoritățile administrației publice locale au obligația de a include, cu prioritate, beneficiarii venitului minim de incluziune în programele de acţiune comunitară şi de a analiza anual modul în care au fost aplicate măsurile pentru prevenirea şi combaterea riscului de sărăcie şi excluziune socială în rândul beneficiarilor venitului minim de incluziune.
Forma aplicată a legii aduce două beneficii financiare sociale, respectiv:
Ajutor de incluziune (fostul venit minim garantat, acordat în baza Legii nr.416/2001);
Ajutor pentru familia cu copii (fosta alocație de susținere a familiei, reglementată de Legea nr.277/2010).
Aceste componente sociale, prin cuantumul şi condiţiile de acordare, urmăresc îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cele mai defavorizate dar care se impun completate cu programe de acțiune comunitară, ce sunt supuse aprobării consiliului local.
Având în vedere cele prezentate, Consiliului Local al Municipiului Târnăveni, va dezbate în ședința de săptămâna aceasta Programul de acțiune comunitară destinat prevenirii și combaterii riscului de sărăcie și excluziune socială, conform anexei nr.1 care este parte integrantă la prezentul raport de specialitate.