De interes

Plante medicinale miraculoase care se găsesc în România: Mărarul

Mărarul este unul dintre cele mai folosite condimente, mirodenii și ierburi aromatice din România. Este recunoscut pentru efectele sale terapeutice și poate fi consumat atât în stare pură cât și sub formă de ceai, tinctură, ulei esențial de mărar sau pulbere.

Este unul dintre cele mai folosite și îndrăgite plante medicinale. Se folosește în majoritatea rețetelor culinare, de la supe până la plăcinte, și are o mulțime de beneficii pentru organism. Planta se folosește în întregime: frunze, tulpină și semințe. Frunzele și semințele au un ulei volatil cu un conținut de până la 60% carvona, un antioxidant puternic care se regăsește și în semințele de chimen și frunzele de dafin, dar și substanțe minerale precum calciu, fier, magneziu, sulf și vitaminele A, B și C.

Bun în curele de epilepsie Extractul apos de frunze de mărar a fost folosit de sute de ani pentru efectele asupra tratamentului epilepsiei și convulsiilor. Studiile efectuate au arătat că planta are reputație medicală pentru activități anticonvulsivante profunde și este o alternativă eficientă pentru tratarea epilepsiei. Studiul efectuat pe șobolani a determinat efectele anticonvulsivante ale extractului hidroalcoolic din semințe de mărar asupra convulsiei induse de pentylenetetrazol.
Tratează diabetul Medicamentele pe bază de plante au un conținut bogat de flavonoide, polifenoli, saponine, alcaloizi, taninuri și polizaharide. Mararul deține diferite proprietăți utile, cum ar fi proprietăți anti hipercolesterolemie, antihiperlipidemice, anticancerigene, antidiabetice, antistres, antioxidante, cardioprotectoare, antisecretorii, diuretice și antispastice. Studiile efectuate au demonstrat că mararul posedă efecte hipoglicemiante și hipolipidemice care ajută la scăderea complicațiilor diabetului. Efectele sale antidiabetice ajută la gestionarea diabetului. Acest lucru arată eficiența tratamentului pentru tulburările epileptice.
Prevenirea riscului de ateroscleroză Studiile efectuate pe animale au arătat faptul că mararul scade șansele de ateroscleroză postprandială și este benefic pentru pacienții cu hipercolesterolemie. Acesta este o alegere eficientă pentru tratamentul hiperlipidimelor prin scăderea factorilor de risc postprandiali ai aterosclerozei. Stimulează digestia Mărarul proaspăt poate fi adăugat pentru aromatizarea salatelor, supelor, ciorbelor sau a rețetelor cu carne, a omletelor, droburilor și plăcintelor. Este planta medicinală care stimulează digestia, reglează metabolismul și are efect benefic pentru combaterea balonărilor.
Stimulează buna funcționare a rinichilor Datorită proprietăților diuretice, mărarul consumat sub formă de suc proaspăt și în combinație cu sucul de lămâie, ajută la eliminarea colicilor și a pietrelor de la rinichi. Consumul regulat de suc proaspăt poate preveni apariția infecțiilor urinare. Tratează vânătăile și edemele Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Mărarul este indicat și pentru diferite afecțiuni ale pielii precum edeme, răni sau iritații.
Alte beneficii ale consumului de mărar Îmbunătățește sănătatea osoasă; Ajută în curele de slăbire; Îmbunătățește fermitatea sânilor; Combate depresia; Calmează durerile dentare.
Citeşte întreaga ştire: Mărar – beneficii și proprietăți. Cum se consumă planta medicinală care stimulează digestia

Sursa: Iubesc Transilvania