RecentStiri locale

PNL propune soluţii pentru problema urşilor

Primul subiect al conferinței de presă, ținută de senatorul Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș, care a avut loc la sediul PNL, ieri, 15 noiembrie, a fost în legătură cu urșii, exprimându-și îngrijorarea că “județul Mureș se află într-un adevărat asediu al urșilor, soldat cu victime omenești, cu pagube materiale în rândul crescătorilor de animale și cred că și pe această cale trebuie să tragem un semnal de alarmă.

Nu vă ascund faptul că am avut o discuție cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Costel Alexe. Vom discuta din nou acest subiect și voi propune eu, cu toate că am propus deja ministrului, să emită o Ordonanță de Urgență prin care să schimbăm modul în care autoritățile intervin în aceste cazuri”. Iată, prezența urșilor a fost semnalată și la Târnăveni, foarte recent. “Voi propune emiterea unei Ordonanțe de Urgență prin care autorizația de extragere a acestor urși periculoși să fie făcută nu de către Minister, ci hotârârea să se ia la nivel de Comitet Județean pentru Situații de Urgență, sau, a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Este un lucru care se poate face imediat. Să nu uităm că tot județul Mureș este împărțit în fonduri de vânătoare, gestionate de asociații de vânătoare, care au contract cu Ministerul. Vânatul este al Ministerului, iar asociațiile de vânătoare doar le gestionează. Nu există o localitate care să nu aibă în vecinătate 1-2 sau mai mulți gestionari de fond de vânătoare, prin aceste asociații de vânătoare.

La nivelul asociațiilor sunt paznici de vânătoare, înarmați cu arme cu glonț, oameni cu experiență, care pot oricând să intervină, punctual, în fiecare localitate din județul Mureș”.

În continuare senatorul Cristian Chirteș a precizat: “Ministrul a fost deschis la această propunere, o vom analiza împreună cu ceilalți factori de decizie, cu direcțiile cinegetice din Minister, cu cei de la biodiversitate, cu ONG-urile care au început să adopte câte un urs, dar să nu ne jucăm cu viața oamenilor. Ursul are arealul său natural, acolo poate să rămână, dar când poate să pună în pericol viețile oamenilor, iar noi avem cele mai bune exemple în județul Mureș, va trebui să intervenim eficient, și cred că o descentralizare a deciziei este binevenită în cele din urmă, acceptată și de autoritățile locale”.

One thought on “PNL propune soluţii pentru problema urşilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *