Podul din Târnăveni se află printre puţinele proiecte din ţară construite cu standardul BIM

Printre puţinele proiecte construite cu ajutorul standardului BIM se numără şi viitorul pod de la Târnăveni.

Building Information Modelling (BIM) este o metodă de proiectare, execuție si operare în construcții ce cuprinde generarea și administrarea unor reprezentări virtuale digitale ale proprietăților fizice și funcționale ale unei clădiri. Utilizarea BIM aduce economii semnificative ale costurilor și timpului de execuție pentru domeniul construcțiilor care este responsabil cu 35% din deșeurile rezultate și 40% din energia consumată la nivel global. În prezent, 85 dintre cele mai mari 100 birouri de arhitectură din lume folosesc BIM în proiectele lor.

Compania austriacă Strabag, care construieşte podul din Târnăveni şi unde aplică această tehnologie, a început să utilizeze la nivel global standardul BIM după ce a constatat că, în piața internațională de construcții, în circa 60% dintre proiecte costurile realizate nu corespund cu cele planificate, iar 30% din costurile construcțiilor vin din reparații și suplimentări de lucrări și de materiale. În prezent, Strabag folosește drone pentru scanarea terenurilor pe care compania urmează să efectueze lucrări de construcție a drumurilor și podurilor.

În momentul de faţă au fost amplasate grinzile de beton, urmând ca în etapa următoare să fie deschisă circulaţiei o parte a podului. Mai apoi grinzile de la actuala pasarelă pietonală vor fi de asemenea amplasate la viitorul pod, pasarela urmând a fi dezafectată.

Confom primarului Sorin Megheşan:

” Lucrările la podul peste Târnava Mică schimbă, în fiecare zi, aspectul șantierului. Suntem în graficul stabilit și în acest an vom circula, cu siguranță, pe noua construcție. Vă mulțumesc încă o dată pentru înțelegerea cu care tratați inconvenientele din trafic, în municipiul Târnăveni “.

One thought on “Podul din Târnăveni se află printre puţinele proiecte din ţară construite cu standardul BIM

  • 1 septembrie 2019 la 12:58
    Permalink

    Dragut…si cand va fi gata mai exact?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.