Poliția admite: Nu putem verifica certificatele de vaccinare!

Sindicatul Europol anunță că polițiștii de ordine publică nu pot verifica certificatele verzi ale persoanelor, neavând în dotare telefoane de serviciu sau tablete cu sistem de operare Android. În plus, sindicaliștii atrag atenția că administratorii diferitelor localuri nu au calitate de operatori de date cu caracter personal și acuză Guvernul de populism.

”Certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de polițiști. Cu toate că titlul sună șocant, aceasta este realitatea cruntă și este reprezentată de faptul că polițiștii de ordine publică nu au posibilitatea tehnică de a verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 ale cetățenilor (…) Însă marea problemă referitoare la modalitatea de utilizare a acestei aplicații este reprezentată de faptul că polițiștii nu au în dotare telefoane mobile sau tablete cu sistem de operare Android, iar ospătarii, barmanii sau administratorii diverselor spații în care se desfășoară evenimente private nu au calitate de operatori de date cu caracter personal”, au transmis reprezentanții Sindicatului Europol.

Aceștia afirmă că, potrivit legislației în vigoare, polițiștii nu vor putea să verifice certificatele digitale ale cetățenilor care se află în incinta unor terase, restaurante ori a unor instituții publice sau private în cadrul cărora sunt organizate diverse evenimente sportive sau cultural-artistice, deoarece orice persoană are obligația de a prezenta documentele care să-i ateste situația epidemiologică doar angajaților acestor unități pentru a le fi permis accesul în interior, scrie News.ro.

”Cu toate că premierul Florin Cîțu declară că măsura implementării obligației de prezentare a certificatelor digitale privind COVID-19 este bună, constatăm faptul că avem de a face cu declarații pur populiste atâta timp cât un astfel de document poate fi folosit de orice persoană pentru a intra într-un restaurant sau pentru a participa la un spectacol, spre exemplu, fără a avea obligația prezentării inclusiv a actului de identitate pentru a se putea stabili efectiv dacă acesta este deținătorul de drept al certificatului care îi atestă situația epidemiologică, întrucât și în această situație doar operatorii de date cu caracter personal pot gestiona, prelucra sau stoca datele de identitate ale cetățenilor. Constatăm și cu această ocazie că la nivelul Guvernului, în ceea ce privește elaborarea actelor normative, avem de a face atât cu o nepăsare în privința respectării drepturilor constituționale cât și cu o necunoaștere crasă a prevederilor Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal”, au mai transmis sindicaliștii.

Aceștia atrag atenția că ”cetățenii nu vor avea garanția că vreun barman sau ospătar ori alte asemenea persoane neautorizate nu vor realiza inclusiv o fotografie a display-ului telefonului mobil sau a tabletei cu sistem Android prin intermediul cărora au fost verificate certificatele digitale, putând avea acces permanent la datele lor de identificare”.

”Nu ne vom poziționa față de cât de eficiente sau ineficiente sunt verificările efectuate prin intermediul acestei aplicații, însă nu putem să nu atragem atenția atât cu privire la faptul că polițiștii din teritoriu nu au în dotare telefoane sau tablete de serviciu cu sistem de operare Android și nici nu pot fi obligați să-și utilizeze telefoanele personale în interesul instituției. Mai mult decât atât, la acest moment există riscul accesării ilegale a datelor cu caracter personal ale cetățenilor de către barmani, ospătari, ori angajați ai instituțiilor în cadrul cărora sunt organizate evenimente sportive sau cultural-artistice care nu sunt autorizate să prelucreze ori să gestioneze date cu caracter personal de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, au mai transmis sindicaliștii. Certificatele verzi sunt utilizate și în România, din 20 septembrie, în localitățile unde incidența cazurilor este mai mare de 3 la mie. Certificatele se verifică cu ajutorul unei aplicații dezvoltate de STS și care poate fi descărcată pe dispozitive cu sistem de operare Android.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/perspective/politia-admite-nu-putem-verifica-certificatele-de-vaccinare-nici-administratorii-diferitelor-localuri-nu-au-calitate-de-operatori-de-date-cu-caracter-personal-20405561

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.