Polițiștii pot intra în firme și locuințe, fără acord, și dispune plasarea în adăposturi a animalelor aflate în pericol

Polițiștii care constată că un animal se află într-o situație de pericol vor putea emite un ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile. Acest lucru va fi posibil și în cazurile în care polițistul pătrunde într-un spațiu privat, fără acordul proprietarului, pentru a prinde autorul unei infracțiuni flagrante legate de încălcarea prevederilor legale privind protecția animalelor. Prevederile se regăsesc într-o ordonanță de urgență, adoptată miercuri de Guvern, prin care sunt instituite noi măsuri pentru protecția animalelor.

Articolul 25 din Legea privind protecția animalelor definește drept infracțiune și stabilește pedepsirea cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept; b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;e) rănirea sau schingiuirea animalelor; f) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților; g) folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare. 

Ordonanța stabilește, totodată, obligația consiliilor județene și Consiliul General al Municipiului București de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost.

Serviciile publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost vor trebui operaționalizate în 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a ordonanței de urgență.  

Nu se cunosc detalii ce se întâmplă cu animalele fără stăpân aflate deja pe străzi.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/perspective/decizie-politistii-pot-intra-in-firme-si-locuinte-fara-acord-si-dispune-plasarea-in-adaposturi-a-animalelor-aflate-in-pericol-19514079

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.