Poluare la Cetatea de Baltă.15.000 de litri de motorină scurși în Târnava Mică

Polițiștii din Alba au indisponibilizat peste 138 de tone de îngrășăminte chimice, care erau depozitate necorespunzător.

A fost întocmit dosar penal pentru nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

Totodată polițiștii investighează și aspecte privind o posibilă poluare a apelor, deoarece peste 15000 de litri de motorina s-ar fi scurs în râul Târnava Mică și în sol.

La data de 30 martie 2022, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au efectuat un control, la o societate comercială de pe raza localității Cetatea de Baltă, privind modul de depozitare a îngrășămintelor chimice.

Astfel, polițiștii au constatat că peste 138 de tone de îngrășăminte chimice, pe bază de azot, erau depozitate pe un teren neîmprejmuit și neprotejat, fără a fi păstrate într-un depozit care să asigure o bună protecție față de condițiile meteorologice, în imediata apropiere a unui rezervor de motorină, cu o capacitate de 58.000 de litri.

Totodată, din cercetările efectuate la fața locului de polițiști, împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu Alba și ai Apelor Române s-a constat faptul că, din rezervorul cu motorină s-ar fi scurs o cantitate de  aproximativ 15.000 de litri, care ar fi poluat solul, pânza freatică și apa unui râu din apropiere.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate”, faptă prevăzută de art. 98, din O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului  și evacuarea de substanțe periculoase în apele de suprafață sau subterane, faptă prevăzută și pedepsită de art. 92, din Legea 107/1996 – Legea apelor.

Întreaga cantitate de îngrășăminte chimice a fost indisponibilizată și mutată într-un loc protejat, iar autoritățile anunță continuarea controalelor privind modul de depozitare a substanțelor periculoase, vor continua.

Sursă: IPJ Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.