Portalul municipiului Târnăveni

De interes

Popicele, un sport reprezentativ pentru Mureș, aflat în mare suferință

Popicele reprezintă o disciplină sportivă în care Târgu-Mureșul a fost mereu printre protagoniști, la nivel național, dar care, în ultimele trei decenii, se află într-un recul accentuat. Și la nivel național, dar și global.

Până în 1989, săli de popice erau aproape peste tot în țară. Parcă mai multe în Transilvania decât în celelalte provincii românești. La Târgu-Mureș erau cel puțin 5-6 astfel de săli. La Mediaș, oraș mult mai mic, erau patru. La Târnăveni exista una în cadrul stadionului Chimica.

Trei dintre ele au fost demolate după Revoluție, iar acolo unde era a patra acum e un magazin de piese auto. La Galați, o sală de popice modernă, cu șase piste, a fost demolată după 1989.

La Târgu-Mureș mai e una singură, cea care găzduiește clubul Electromureș Romgaz. Dar care, după cum spun reprezentanții acestuia, ”a fost vândută de actualii proprietari unei firme private, urmând a fi dezasamblată și transformată în hală de producție, depozit și spații de birouri”.

Situația de la Târgu-Mureș și de la Mediaș nu e singulară. Lucrurile au evoluat, în ceea ce privește popicele, pe aceleași coordonate cam peste tot în România. Dacă în 1989 Federația Română de Popice avea înregistrați în scriptele sale peste 7.000 de sportivi legitimați, acum mai are 542, potrivit site-ului Federației. Cifra include toți popicarii legitimați, de la copii sub 14 ani la veterani de peste 70. Sportivi seniori mai sunt doar 126. Câte 5-6 la fiecare dintre cele numai 25 de cluburi de popice care mai există.

Nici la nivel global nu e cu mult diferită situația. Federația Mondială de Popice, cu sediul la Zagreb, în Croația, are afiliate federații naționale din doar 18 țări. Toate, din Europa. În afara continentului nostru, acest sport este, practic, inexistent. În cele două Americi, spre exemplu, se practică pe scară largă bowlingul (devenit, mai recent, mai mult sport și mai puțin distracție), nu popicele. Deși pare același lucru, nu este, pentru că între cele două discipline diferențele sunt majore.

Citește articolul complet