Preoți din Târnăveni, implicați în traficul cu minori din Franța


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au reţinut, în urmă cu o zi, trei persoane, Grancea Paul, Grancea Cerasela şi Muscă Maria, care foloseau minori din comunităţi sărace pentru practicarea cerşetoriei în Franţa, iar pentru fidelizarea acestora beneficiau de ajutorul a doi preoţi din oraşul Târnăveni.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, remis miercuri AGERPRES, cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori.

‘În cauză, exista suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, inculpaţii Grancea Paul, Grancea Cerasela şi Muscă Maria şi suspecţii S. C. şi S. O.S. au constituit un grup infracţional organizat, cu preocupări pe linia traficului de persoane şi a traficului de minori, în scopul exploatării prin obligarea la practicarea cerşetoriei pe relaţia Franţa. S-a reţinut că în perioada 2009-2013 membrii grupului infracţional organizat au recrutat de pe raza localităţii Târnăveni, judeţul Mureş, mai multe persoane de etnie rromă (profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea, datorită lipsei educaţiei şi situaţiei materiale precare), pentru a cerşi în favoarea grupării infracţionale, în Franţa, mai precis în oraşul Marsilia, timp de trei luni, în baza promisiunii false (inducând astfel în eroare victimele) că li se va asigura cazarea şi trei mese pe zi, iar la întoarcerea în ţară, vor primi fiecare sumă de 1.500 lei (câte 500 lei pentru fiecare lună de zile de cerşit)’, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit documentului, anterior deplasărilor în străinătate, la îndemnul liderului grupării, respectiv al inculpatului Grancea Paul, suspecţii L.S. şi P. D., preoţi în municipiul Târnăveni, au determinat victimele să depună un jurământ, profitând de teama de divinitate a acestora, prin care acestea se obligau să nu-şi însuşească din sumele obţinute din activitatea de cerşit, ci să predea toate sumele traficanţilor. De asemenea, minorii jurau să respecte perioada de trei luni pentru care au fost recrutaţi, cei doi preoţi obişnuind să ţină o evidentă nominală a persoanelor pe care le-au determinat să jure.

‘De asemenea, înaintea transportului în Franţa, al cărui cost era suportat de către liderul grupării, victimelor le erau luate actele de identitate sub diferite pretexte, astfel încât, odată ajunse la destinaţie, victimele să nu poată părăsi locul unde erau ţinute de către membrii grupului. La destinaţie victimele erau duse în diferite locuri publice unde, li se cerea să apeleze la mila trecătorilor şi unde erau în permanenţă supravegheate de către inculpata şi cei doi suspecţi. Sumele de bani obţinute din cerşit erau predate în totalitate inculpatei Muscă Maria şi, contrar înţelegerii avute înaintea plecării din ţară, în sensul că vor avea asigurate cazarea şi masa, victimele erau nevoite să doarmă sub cerul liber, în parcuri sau sub poduri şi să-şi asigure hrană din pubelele de colectare a resturilor menajere’, se mai arată în comunicat.

DIICOT a precizat că s-a reţinut că în urma activităţii de exploatare a victimelor, membrii grupului infracţional organizat au obţinut peste 100.000 euro.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a precizat miercuri, într-un comunicat de presă, că în acest caz poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Târgu Mureş şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 6 percheziţii la membrii acestei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane şi minori.

Pe lângă cele trei persoane au fost reţinute, poliţiştii au ridicat peste 3.600 de euro şi au indisponibilizat un autoturism.

IGPR a precizat că, de asemenea, au fost puse în executare 5 mandate de aducere, iar faţă de trei persoane s-a luat măsura reţinerii, care urmează să fie prezentate magistraţilor Tribunalului Mureş, cu propunere de arestare preventivă.

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Sursa: AGERPRES