Portalul municipiului Târnăveni

RecentStiri locale

Pressone: Cum am putea salva și oamenii și urșii, dar suntem prea incompetenți să o facem

România are din 2013 capacitatea de a monitoriza științific populația de urs brun din Carpați, dar nu folosește expertiza obținută de un grup de cercetători din Vrancea. 

Aceștia au derulat un proiect-pilot finanțat prin fonduri europene în zonele cele mai afectate de atacurile urșilor asupra gospodăriilor și oamenilor. Echipa a monitorizat prin GPS urșii din trei județe, le-a calculat traiectoriile anuale și obiceiurile de hrănire și a publicat studii în reviste internaționale recunoscute pentru expertiza lor. 

Proiectul „Life Ursus” (numele complet al proiectului este „Cele mai bune practici şi acţiuni demonstrative pentru conservarea populaţiei de Ursus arctos din zona central-estică a Carpaţilor Orientali” , n.red), a fost finanțat din fonduri ale Comisiei Europene, iar metodologia folosită, concluziile și soluțiile găsite de cercetătorii români au fost depuse la Ministerul Mediului. 

Fiind un studiu-pilot demonstrativ, scopul lui final era acela de a fi replicat la scara întregii țări. Evident, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Cercetătorii au montat zgărzi cu GPS pe 13 urși și le-au monitorizat mișcarea. O dată rezultatele analizate, s-a demonstrat, prin extensie, cât de eronată este metodologia după care sunt numărați în continuare urșii din România.

Un urs dintre cei monitorizați de APM Vrancea a parcurs peste 250 de kilometri, în căutarea hranei și a locului pentru bârlog.

Cite;te articolul complet pe Pressone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *