Prietenul meu: Ozobot la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu”

În perioada 18-20 octombrie au avut loc trei ateliere de robotică la care au participat elevi ai Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu” din clasele a V-a, a IX-a A şi a XII-a A. Atelierele s-au desfăşurat în cadrul proiectului Meet and Code 2022, prezent în 21 de tări europene, a cărui scop este de a facilita accesul la oportunităţi de învăţare de programare sau alte abilităţi digitale pentru următoarea generaţie de tineri europeni, adus în România de Asociaţia Techsoup.
În cadrul atelierelor, elevii participanţi au luat contact cu primele noţiuni de robotică, şi-au dezvoltat cunoştinţele de programare şi gândire algoritmică, toate acestea într-un mediu colaborativ şi jucăuş, bazat pe descoperire şi aplicaţii practice.
Mulţumim elevilor mentori din clasa a XI-a A: Oana Istrate şi Tudor Stejar şi din clasa a XII-a A: Holom Daria, Radu Mihnea, Berecky Andra, Roman Delia şi Brătian Melisa, care cu dedicare şi entuziasm i-au ajutat pe colegii lor mai mici să se împrietenescă cu tehnologia şi să programeze Ozoboţii pentru a executa diferite sarcini, cum ar fi: urmarea unui traseu, evitarea obstacolelor, executarea unor mişcări specifice însoţite de lumini şi sunete.
Iată câteva dintre impresiile elevilor participanţi la proiect:
⦁ Paula Ioo, clasa a XII-a A: “Evenimentul, “Prietenul meu: Ozobot” a fost unul unic și distractiv din mai multe privințe. Pe durata atelierului, am interacționat atât cu roboțeii, cât și cu colegii mei, împreună cu cei din urmă reușind să programăm Ozobotul să realizeze diferite comenzi interesante, precum dansul și cântatul, dar și îmbinarea a mai multor comenzi și răspunsuri ale robotului. De asemnea, tot prin intermediul acestui proiect, am învățat, componentele Ozobotului, felul în care acesta pornește și cum programul realizat de noi este încărcat. A fost o experiență foarte palpitantă și interesantă din care am învățat noţiuni de bază despre Ozobot și despre modul său de reacționare și sper să mai am ocazia de a participa la astfel de ateliere organizate de doamna profesoară!”
⦁ Andra Berecky, clasa a XII-a A: “Din momentul în care doamna profesoară ne-a propus ideea de a fi mentorii acestui proiect, am știut că vreau să particip. Cu această ocazie, am reușit să contribui la prima întâlnire a elevilor mai mici, din clasa a V-a, cu ozoboţii, de care atât noi, cât și ei am fost încântați, având dorința de a învăța mai multe. A fost o experiență minunată, pe care aș vrea să o repet cât mai curând.”
⦁ Annalisa Cîndea, clasa a V-a: “La atelierul de robotică am învățat să programăm ozoboţii. Ne-am împărţit în cinci grupe, fiecare fiind coordonată de către un elev-mentor din clasa a XII-a. În prima oră a atelirului, am învățat să facem mici trasee roboţelului și să îl programăm să le urmeze, iar în a doua oră am programat Ozoboţii să se învârtă şi să meargă în zig-zag, toate alături de mentorii noștri. La final am primit cu toţii diplome şi am făcut o poză de grup. A fost o zi plăcută, ce va rămâne în amintirile noastre!”
⦁ Erik Vinczi, clasa a V-a: “Experiența alături de Ozoboţi a fost minunată şi ne-a adus multe amintiri frumoase, fiecare dintre noi am fost uimiţi şi fericiţi. Sper să mai participăm la astfel de evenimente din care să învăţăm cât mai multe lucruri utile.”
⦁ Oana Istrate, clasa a XI-a A: „Mi-a făcut mare plăcere să particip în calitate de mentor la acest atelier şi sper ca doamna profesoară Moraru să mai aducă la noi în liceu asemenea activităţi.”
⦁ Tudor Stejar, clasa a XI-a A: “A fost foarte placută experienţa cu roboţelul ozobot şi sper să pot participa şi la alte ateliere interactive organizate de doamna profesoară Moraru.”
⦁ Veronica Berdea, clasa a IX-a A: “Ziua de 19 octombrie 2022, a fost deosebită pentru noi, elevii clasei a IX-a A. Au poposit la noi în clasă colegi mai mari, din clasa a XI-a A și nu doar ei. Au venit însoțiți de 5 ozoboți. Sub supravegherea și calda îndrumare a doamnei noastre profesoare Moraru Mihaela și cu ajutorul colegilor mai mari, am învățat să programăm roboții. Am lucrat în echipă, am colaborat și ne-am sfătuit unii cu alții. În acest scop am folosit site-ul ozoblockly.com. Activitatea a fost deosedit de interesantă și inedită pentru noi toți, a fost prima activitate de acest gen și mulțumim tuturor pentru această oportunitate. Suntem nerăbdători să mai experimentăm şi să mai avem parte de astfel de colaborări!”


Prof. Moraru Mihaela