De interes

Prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie şi Secţiei Clinice Chirurgie Generală II au realizat, în cursul săptămânii trecute, prima intervenţie chirurgicală de osteosinteză (fixare) de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

Intervenţia a constat în refacerea şi stabilizarea inelului pelvin (fixarea bazinului) prin două operaţii succesive la un interval de 5 zile, fiind una foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale şi vasculare cu hemoragii severe sau alte complicaţii care pun în pericol viaţa.

Pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată/reconstruită, cu ajutorul imagisticii, o macheta personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureş.

Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziţia acestora, scurtând considerabil timpul operator.

Prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş at

Citește articolul complet