Prima placă din aluminiu din România a revenit la Târnăveni

Primăria municipiului Târnăveni a reuşit în acest an achiziţionarea, de la un colecţionar, a primei plăci de aluminiu din România, care provine din prima şarjă turnată de Fabrica Nitrogen din oraş, în 1942, pe care a depus-o în Muzeul Municipal Târnăveni, a declarat marţi, pentru AGERPRES, muzeograful Lucia Petru.

‘Ultima achiziţie a Muzeului Municipal Târnăveni, cu sprijinul Primăriei municipiului, este placheta de la intrare, primul aluminiu turnat în România în 1942, în plin război, la Uzina Nitrogen. Aceasta spune ceva despre cât de fast a fost oraşul nostru. Era în 1942, lumea era în război iar la Târnăveni se întâmplau asemenea lucruri, sub glorioasa domnie a Regelui Mihai I, conducerea Mareşalului Ion Antonescu, şi a inginerului Gigurtu, directorul de atunci al uzinei. Placa a fost achiziţionată în acest an prin bunăvoinţa domnului primar, Sorin Megheşan, de la un colecţionar din Bucureşti. Este prima şarjă de aluminiu din România, turnată la Târnăveni. Era păcat să nu fie într-o vitrină în Târnăveni’, a declarat Lucia Petru.

Pe placheta aflată acum în Muzeul Municipal Târnăveni este înscris anul 1942 şi textul ‘Primul aluminiu făcut în România la Uzinele Nitrogen din Târnăveni sub domnia glorioasă a M.S. Regele Mihai I şi conducerea Mareşalului Ion Antonescu la iniţiativa ing. I. Gigurtu, preşedintele societăţii Nitrogen’.

Fabrica Nitrogen a fost construită în 1916 în Târnăveni, fiind o uzină de materiale explozibile şi gaze de luptă, ocazie cu care s-au pus bazele viitoarei platforme chimice cunoscută după 1990 ca S.C. BICAPA S.A. Târnăveni.

Primele capacităţi de producţie au fost puse în funcţiune în anul 1916 sub denumirea de Fabrica Nitrogen, ulterior, alături de această fabrică s-a construit Uzina Chimico-Metalurgică Mica, cele două unităţi formând Combinatul Chimic Târnăveni. Acest combinat s-a despărţit în 1989 în BICAPA şi Carbid Fox.

Combinatul BICAPA Târnăveni a fost privatizat prima oară în 2002, când a fost cumpărat de o persoană fizică din SUA, a revenit ulterior în posesia statului şi a fost privatizat din nou şi închis în 2007, după ce toate bunurile au făcut obiectul executării silite.

AGERPRES