Primii paşi în robotică la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu”

Se estimează că pe viitor 9 din 10 profesii se vor baza pe interacţiunea cu mediul IT şi că multe din meseriile cunoscute astăzi vor fi automatizate şi efectuate de roboţi. În acest context, nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne adaptăm la cerinţele viitorului şi să pătrundem şi noi cât mai repede în această lume robotizată, să învăţăm să o utilizăm pentru a ne simplifica viaţa.

            Elevii Liceului Teoretic “Andrei Bârseanu” vor avea şansa, începând cu primavara acestui an să participe la primele cursuri de robotică, care se vor desfăşura până la sfârşitul lunii octombrie. În cadrul acestor cursuri, elevii vor putea să-şi folosească cunoştinţele acumulate la orele de informatică, fizică, matematică, ştiinţe, tehnologie, chiar şi muzică şi să le integreze în cadrul aplicaţiilor dezvoltate.

            Proiectul Inventino, care îşi propune să încurajeze elevii să facă trecerea de la consumatori de produse IT la creatori, prin realizarea de proiecte robotizate, este unul dintre cele 14 proiecte care au câştigat finanţare prin Fondul Ştiinţescu Mureş alcătuit din donaţii făcute de companii locale care sprijină educaţia ştiinţifică.

            În cadrul proiectului Inventino, elevii învaţă primele noţiuni de robotică utilizând plăcuţe Arduino. Astfel ei controlează prin intermediul liniilor de cod, leduri, difuzoare, butoane, diverşi senzori, motoraşe, realizând la sfârşitul fiecărui atelier un produs finit.

            Prin activităţile propuse se va încuraja colaborarea și spiritul de echipă, se va dezvolta creativitatea şi motivaţia intrinsecă a elevilor, atragerea lor spre automatică şi ştiinţe în general. De asemenea, acest proiect îşi propune să  susțină egalitatea de gen în educaţia STEM (ştiinţă, tehnologii, inginerie, arte şi matematică) prin încurajarea fetelor de liceu spre disciplinele tehnice.

            CINE PARTICIPĂ LA ATELIERE: Elevi din clasele IX-XII de la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” Târnăveni.

            Urmăriţi-ne online: O cronică a   proiectului, precum şi fotografii şi filmări de la ateliere veţi găsi pe pagina de facebook a Inventino.

            CINE A CREAT PROIECTUL: Coordonatorul “Inventino” este d-na prof. Moraru Mihaela, profesor de informatică la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu”, iar elevii mentori care au implementat proiectul sunt: Moldovan Cristian, Paul Brătian, Mateiu Sergiu, Stoica Alexia, Szanto Dalia, Mureşan Roberta.

            CINE SPRIJINĂ PROIECTUL: Finanţarea în valoare de 4000 lei este asigurată prin Fondul Ştiinţescu Mureş, pentru care au făcut donaţii următoarele companii locale:

            Suma strânsă pe plan local a fost dublată prin contribuţia Romanian-American Foundation, care îşi doreşte să stimuleze astfel iniţiativele locale care sprijină educaţia ştiinţifică.

Sprijiniţi şi voi educaţia ştiinţifică: Pe pagina de web a programului găsiţi informaţii complete despre istoria Ştiinţescu Mureş, despre concursul de proiecte, despre câştigători şi, în plus despre donatorii care au decis să susţină proiecte ştiinţifice create pe plan local. Cu evoluţia proiectelor câştigătoare vă vom ţine la curent permanent pe pagina de Facebook a Ştiinţescu Mureş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.