Primul si unicul proiect organizat in Târnăveni, de catre un specialist in Nutritie

Reactiile post- proiect “Primul Meu Atelier de Nutritie, pe intelesul copiilor”, care s-a desfasurat, in Tarnaveni, la centrul Social “Victoria”, în perioada 07 Octombrie – 11 Octombrie 2019, coordonat de Biolog Medical – Nutritionist, Specialist in Nutrigenetica si Nutrigenomica, CARMINA STROIA, nu s-au lasat asteptate, fiind primul si unicul proiect organizat in orasul nostru, de catre un speclialist in Nutritie!     

Amplul proiect a cuprins peste 400 de elevi, din cele doua scoli – Scoala Generala Nr. 1 “Avram Iancu” si Gimnaziul de Stat “Traian”, iar primele rezultate ale proiectului au apărut deja: analiza chestionarelor din studiul pilot ne-a demonstrat că părinții, cadrele pedagogice; au primit foarte bine atelierul și au preluat din recomandările mele nutriționale.     

Atelierul de gatit a organizat în mod creativ și a avut menirea ca prin activitațile propuse sa  formeze deprinderi noi și obiceiuri sanatoase de viața:

•Copiii au invatat in primul rand despre alimentele preferate de la raft (ciocolata, chipsuri, jeleuri, etc. ): de ce sa le evite si cat de periculoase sunt. 

•Materiale educaționale originale, concepute de mine in calitate de mama, Biolog Medical -Nutritionist, public speaker si impreuna cu psiholog si cadre din invatamant. 

•Parintii au primit o mapa cu retete, idei pentru pachetelul de la scoala; si solutii de implementare a obiceiurilor sanatoase in alimentatia copilului.

•Sustinerea unui stil de viață sănătos

•Informatii nutriționale profesionale

•Jocuri, concursuri

•Am sustinut miscarea

•Gatit: gustari sanatoase si colorate

•Premii, pachetele pentru acasa.

•Au avut loc Evaluari Nutritionale ale elevilor supraponderali sau Obezi si de asemenea au primit indicatii pretioase si o prescriptive nutritionala. 

     Elevii, fiind foarte receptivi si pentru ca i-am captivat, ei au absorbit informatia precum un buretel, iar pentru parinti, sau tutori legali am pregatit o mapa cu flyere si informatii pretioase, despre nutritia copilului, alegere intelepte, chibzuite si nu in ultimul rand, importanta apei si a activitatii fizice in viata noastra!    

Cea mai mare realizare a proiectului si ecoul principal, consider ca a fost, faptul ca am reusit, sa schimb comportamente alimetare in familii si respectiv am primit invitatii de a realiza Ateliere de Nutritie pentru Scolari de Gimnaziu si respectiv pentru adolescenti!
      In loc de concluzie:

1.O dietă sănătoasă înseamnă o alimentație cât mai diversificată, care să cuprindă toate grupelor alimentare pentru a satisfice nevoia de substanțe nutritive, necesare creşterii şi dezvoltării armonioase – adică, macronutrienţi: proteine, carbohidrații și grăsimile, şi micronutrienți: vitamine, minerale și fibre. 

2.   Pentru o greutate normală, corespunzătoare cu vârsta şi înălțimea pe care o au, copiii trebuie să consume cantități suficiente; nu numai procesului de creștere, dar și adecvate cu nivelul de activitate fizică zilnică. Orice dezechilibru în dieta zilnică, atât calitativ, cât și cantitativ, va duce la afectarea sănătății, dar și la exces sau deficit ponderal. 

3. Mesele în familie sunt deosebit de importante în dezvoltarea unui comportament alimentar sănătos al copilului și al viitorului adult. Se va dezvolta respectul pentru mâncare, o disciplină a orelor de masă, dar și un mâncat conștient, într-un ambient de liniște și armonie fără factori care să distragă copilul de la mâncat: gen tehnologie: telefon, tablet, TV, calculator, în picioare, ceea ce determina copilul să mănânce mecanic, fără să simtă gustul alimentelor și fără să simtă starea de sațietate. De asemenea, faptul că toți membrii familiei mănâncă la fel, părintii fiind un model pentru copii și faptul că participă cu toții într-un fel sau altul la pregătirea mesei, îi face să fie mai responsabili și să accepte mai ușor ceea ce li se recomandă. 

     Cea mai importantă schimbare pe care o pot face părinții este ca ei să aplice zilnic principiile de alimentație sănătoasă, să-şi ajute copiii să se dezvolte într-un mediu sănătos, cu alegeri sănătoase și echilibrate. In acest fel, vor deveni un model de urmat pentru copiii lor și vor pune bazele unui comportament alimentar sănătos pe termen lung.


      Proiectul „Primul Meu Atelier de Nutritie pe intelesul copiilor” este realizat cu sprijinul Consiliului Local al Primariei Municipiului Tarnaveni, prin Proiectul din fonduri nerambursabile 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.