RecentStirea zileiStiri locale

Produsele expirate la raft, o situație tot mai des întâlnită în supermarketuri

Pe lângă nemulțumirile legate de munca depusă pentru scanarea de către clienți a produselor cumpărate, supermarketurile produc de multe ori surprize neplăcute clienților lăsând pe rafturi marfă expirată.

În timp ce faci cumpărături în supermarket, este posibil să fi observat produse expirate sau cu data de expirare apropiată de termenul limită. Acest lucru poate fi foarte deranjant pentru consumatori, deoarece achiziționarea acestor produse poate fi nesănătoasă și periculoasă pentru sănătate.

Există mai multe motive pentru care produsele expirate pot fi prezente în supermarketuri. Uneori, aceste produse sunt lăsate pe rafturi pentru că nu au fost vândute în timpul perioadei lor de valabilitate, iar alteori există erori în sistemul de gestionare a stocurilor. În orice caz, este important să se înțeleagă riscurile consumului de produse expirate și să se ia măsuri pentru a evita cumpărarea lor.

Printre produsele expirate cele mai des întâlnite în supermarketuri se numără alimente, cum ar fi laptele, carnea, ouăle, brânza și legumele, dar și berea. În timp ce produsele nealimentare, cum ar fi produsele de curățenie, cosmeticele sau medicamentele, pot fi, de asemenea, expirate și ar trebui evitate.

Consumul de alimente expirate poate cauza intoxicații alimentare sau alte probleme de sănătate, deoarece aceste produse pot conține bacterii sau alte microorganisme dăunătoare. Acestea pot provoca simptome precum greață, vărsături, diaree sau febră și pot fi periculoase pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau cu afecțiuni medicale preexistente.

În plus, cumpărarea de produse expirate poate duce la pierderea de bani, deoarece aceste produse trebuie aruncate și nu pot fi consumate. Este important să acordați atenție datelor de expirare atunci când faceți cumpărături și să evitați produsele care se apropie de termenul limită.

Este responsabilitatea supermarketurilor să gestioneze corect stocurile lor și să asigure că produsele expirate sunt retrase de pe rafturi și eliminate corespunzător. Consumatorii ar trebui să informeze personalul magazinului atunci când găsesc produse expirate sau cu data de expirare apropiată și să evite cumpărarea acestora.

În concluzie, cumpărarea de produse expirate poate fi periculoasă și costisitoare. Este important să verificați mereu data de expirare a produselor pe care le cumpărați și să evitați achiziționarea celor care sunt aproape de termenul limită. În cazul în care găsiți produse expirate în supermarket, ar trebui să informați personalul magazinului pentru a-i ajuta să își îmbunătățească gestionarea stocurilor și să asigure că nu vor mai fi vândute astfel de produse în viitor.

Dacă nu ați fost atenți la marfa cumpărată, iar aceasta este expirată, o puteți returna pe baza bonului fiscal, iar dacă sunteți refuzați puteți face reclamație la Protecția Consumatorului.