Program de ajutorare pentru 500 de persoane nevoiaşe din judeţele Mureş şi Alba afectate de epidemia de coronavirus

Luni, 23 martie a.c., Instituţia Prefectului – Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, prin Prefectul judeţului Mureş – doamna Cristina Mara Togănel, a aprobat semnarea Protocolul de Colaborare al Programului “Solidaritate prin Filantropie” iniţiat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociaţia “Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Prin acest Protocol, programul “Solidaritate prin Filantropie” se extinde şi în judeţul Mureş.

Prin Programul “Solidaritate prin Filantropie” se va acorda gratuit hrană caldă, pachete alimentare sau altă formă de ajutor necesar unui număr de cel puţin 250 de persoane vârstnice sau bolnave care se află în autoizolare sau carantină pe raza judeţului Mureş şi 250 de persoane din judeţul Alba. Aceste persoane vor fi identificate prin Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, serviciile sociale ale Primăriilor din judeţ şi parohiile Eparhiei Alba Iulia.

În funcţie de situaţiile particulare se vor acorda şi alte servicii de ajutorare care se impun, spre exemplu efectuarea unor cumpărături, achitarea unor facturi şi consiliere, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute de legislaţia specifică stării de urgenţă naţională şi pe baza unor planuri individualizate elaborate împreună cu Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru coordonarea activităţii, în protopopiatele Târgu Mureş, Reghin, Sighişoara, Luduş şi Târnăveni se vor alcătui Comitete de Acţiune, alcătuite din 3-5 preoţi, sub coordonarea părinţilor protopopi. Preoţii parohi, prin membrii Comitetelor parohiale se vor informa despre situaţia persoanele nevoiaşe din parohie aflate în autoizolare, carantină sau doar afectate de epidemia de coronavirus şi care au nevoie urgent de ajutor material sau consiliere.

În cadrul Programului “Solidaritate prin Filantropie”, protopopiatele ortodoxe în colaborare cu parohiile şi asociaţiile filantropice ortodoxe, vor identifica resurse financiare şi materiale pentru asigurarea hranei, iar prin preoţii parohi, prin membrii voluntari ai Comitetelor parohiale şi angajaţii aşezămintelor sociale filantropice se va asigura distribuirea acesteia.

“Programul Solidaritate prin Filantropie” vizează ajutorarea unui număr de 500 de persoane din judeţele Alba şi Mureş, într-o primă etapă, însă în funcţie de o eventuală evoluţie negativă a situaţiei, vor putea fi ajutate, în acest fel, mult mai multe persoane. Acum, mai mult ca oricând, este momentul să dovedim solidaritate cu cei care se află în necazuri şi să ne mărturisim credinţa prin fapte.” – a declarat părintele Nicolae Ignat, Consilier eparhial social-filantropic.

Persoanele aflate în carantină care au nevoie de orice formă de ajutor sunt rugate să apeleze la numărul TelVerde 0800800368 sau să contacteze telefonic preoţii de parohie, serviciile sociale ale primăriilor sau Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a primi sprijin în timpul cel mai scurt. Adresele de contacte telefonice se găsesc pe site-urile www.reintregirea.ro şi www.filantropiaortodoxa.ro, iar adresa de contact pe email este filantropia_ortodoxa@yahoo.com.

O altă posibilitate de comunicare rapidă şi eficientă este platforma online ajutăcubucurie.ro, creată de Patriarhia Română împreună cu Federaţia Filantropia. Platforma “Ajută cu Bucurie” se doreşte a fi un punct de întâlnire al persoanelor care au nevoie de ajutor cu cele care doresc să îşi manifeste solidaritatea cu semenii aflaţi în dificultate. Prin intermediul ajutacubucurie.ro, persoanele izolate pot solicita sprijin prin completarea unui formular.O secţiune a site-ului se adresează care se pot implica material sau financiar pentru a dărui bucurie celor care nu se pot ajuta singuri.

În judeţul Mureş există 5 protopopiate, 272 de parohii ortodoxe şi 8 organizaţii nonguvernamentale filantropice: Filialele Asociaţiei “Filantropia Ortodoxă” din Târgu Mureş, Reghin, Sighişoara, Luduş, Târnăveni, Lunca Bradului, Iernut şi Daneş-Criş. În prezent, 87 de persoane aflate în izolare sunt ajutate cu pachete alimentare prin Protopopiatul Reghin, iar prin Protopopiatul Sighişoara 40 de persoane nevoiaşe aflate în izolare primesc hrană caldă.

Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.