Proiectul de dezvoltare pe termen lung a Aeroportului din Tîrgu Mureș aprobat de consilieri

Astăzi, în cadrul ședinței ordinare consilierii judeţeni au aprobat cel mai complex şi ambiţios plan de dezvoltare pe termen mediu şi lung a Aeroportului Transilvania din cele patru propuse prin Studiul de prefezabilitate pentru modernizarea aeroportului. Este vorba despre dezvoltarea aeroportului la nord şi sud de pista de decolare aterizare şi pe terenuri adiacente limitei de proprietate actuale, scenariu care include toate cele 26 obiective din tema de proiectare, printre care extinderea pistei de decolare aterizare la 2500 m. Valoarea totală a investiţiilor a fost evaluată la 784 milioane lei.

De asemenea, în şedinţa de astăzi a fost aprobată rectificarea bugetului Regiei Autonome prin reașezări de sume şi includerea unor obiective noi pe lista de investiții (echipamente, lucrări ) dintre care cel mai important este achiziţionarea unui ambulift pentru deservirea pasagerilor cu dizabilităţi în valoare de 1,1 milioane lei. Alte obiective de investiţii vizează: achiziţionare mașină de intervenție, cu valoarea de 90 mii lei; Sistem de climatizare cu valoarea de 18 mii lei, pentru buna funcționare a noilor echipamente din dotarea uzinei electrice; Laser pentru îndepărtat păsări, cu valoare de 5 mii lei, în vederea reducerii riscurilor prezentat de păsări pentru siguranța zborurilor; Achiziție Sistem de acces parcare, cu valoarea de 200 mii lei, din surse proprii, din care, în anul 2018 se prevede suma de 23 mii lei.

Bugetul județului Mureș rectificat de consilieri

Consilierii județeni au aprobat astăzi rectificarea bugetului județului Mureș în vederea alocări de sume pentru instituțiile subordonate în vederea desfășurării activității în condiții optime. Astfel, Direcția de Evidență a Persoanei a primit 50.000 lei; Serviciul de Pază a Obiectivelor de Interes Județean 445.000 lei; Muzeul Județean Mureș 200.000 lei; Ansamblul Artistic Mureșul 440.000 lei; Teatrul Ariel 450.000 lei; Filarmonica de Stat 2.183.000 lei; Centrul Județean de Cultură 69.000 lei; Redacția Revistei Vatra 15.000 lei; Redacția Revistei Lato 15.000 lei; Biblioteca Județeană Mureș 200.000 lei; Serviciul Salvamont Salvaspeo 128.000 lei.

Direcției Generale de Asistență Socială pentru Protecția Copilului i s-a alocat suma de 4.806.000 lei pentru asigurarea plății cheltuielilor de personal și a cheltuielilor cu bunuri și servicii pentru luna septembrie 2018. Astfel, fondurile pentru funcţionarea DGASPC sunt asigurate integral din bugetul judeţului, deşi cea mai mare parte dintre acestea trebuie asigurate din bugetul naţional. Sperăm ca această situaţie să fie reglată prin rectificarea bugetului de către Guvern, altfel va fi necesar să redirecţionăm sume prevăzute pentru investiţii pentru a putea asigura funcţionarea corespunzătoare a Direcţiei.

Guvernul României, pentru aniversarea centenarului Marii Uniri și a Primului Război Mondial a alocat suma de 302.000 lei, sumă cu care a fost majorat bugetul Județului Mureș și care a fost alocată pentru Muzeul Județean și Biblioteca Județeană.

Investiții pentru spațiu muzeal și centru de cercetare

De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi a fost aprobată achiziționarea de către județul Mureș a două imobile. Primul imobil este situate în comuna Găleşti, sat Sânvăsi, are o valoare de 63.000 lei. Imobilul este format din trei corpuri şi teren în suprafață de 4.474mp, permite dezvoltarea unui muzeu etnografic în aer liber, în care pot fi prezentate gospodării şi meşteşuguri tradiţionale din valea Nirajului, Târnavei Mici, Mureşului Inferior şi Câmpia Transilvaniei (olăritul, prelucrarea lemnului, împletitul, ţesutul, iar dintre activităţile agricole, viticultura).

Al doilea imobil este situate în localitatea Călugăreni și are o valoare de 54.500 lei. Acesta este o gospodărie tradiţională aflată în vecinătatea sitului arheologic roman și va fi achiziționat în vedere punerii bazei unui centru interdisciplinar de cercetare. În acest imobil ar urma să funcţioneze un laborator temporar de curăţare, conservare şi restaurare a artefactelor descoperite, un laborator de prelucrare primară şi inventariere a materialului arheologic, biroul de digitalizare şi prelucrare date colectate de pe teren, depozitul tranzitoriu de materiale arheologice, depozitul de scule, vestiar şi grup social pentru muzeologi. Pe termen mediu, se propune, reamenajarea unor spaţii pentru înfiinţarea unor spaţii pentru activităţi de pedagogie muzeală şi arheologie experimentală, sală multifuncţională pentru prelegeri şi activităţi de pedagogie muzeală.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.