Protest împotriva Azomureş la Tîrgu-Mureș


La Tîrgu-Mureș va avea loc azi, pentru prima data, un miting de amploare în fața Prefecturii împotriva poluării de la Combinatul Azomureș, protest care va avea loc între orele 17 și 19.

Acțiunea este organizată de o comunitate civică virtuală apolitică special creată în acest sens și care poartă numele de „Opriți poluarea de la Azomureș”, alături de Asociația „21 Decembrie Oraș Martir” Tîrgu-Mureș.

Organizatorii vor să clarifice, însă, că scopul acțiunii nu este închiderea combinatului, așa cum se afirmă în unele medii, ci stoparea poluării și tragerea la răspundere a celor responsabili.

Numărul participanților va da și succesul acțiunii, crede unul dintre organizatori, Hamar Alpar:

„Noi cerem, efectiv, oprirea poluării și o să cerem Guvernului să nu mai subvenționeze gazarea noastră. Aici e probleme că ei sunt subvenționați. Și noi mai cerem atât statului cât și Combinatului să fim respectați (cetățenii din Tg.Mureș) . Este articolul 35 din Constituție care garantează un mediu sănătos. Și al treilea punct, am cerut organelor de urmărire penală să verifice activitatea Agenției de Protecția Mediului și Garda de Mediu pentru că, așa se vede, că nu-și fac treaba.”

De la începutul acestui an au fost înregistrate peste 150 de depășiri ale concentrației maxime admise de amoniu în aerul înconjurător pentru care au fost aplicate 5 amenzi.

Anul trecut, pe parcursul întregului an au fost mai puțin de 150 de depășiri.

Reprezentanții Combinatului Azomureș susțin că investițiile în tehnologii nepoluante se vor termina la finalul acestui an când, de altfel, expiră și autorizația de mediu.

Sursa: Radio Mures