RecentStirea zileiStiri locale

Puncte Gastronomice Locale – Gasthaus Hundorf, Viișoara

În județul Mureș unul dintre Punctele Gastronomice Locale, autorizat este cel din comuna Viișoara – Gasthaus Hundorf. Proprietarii acestuia susțin că una din preocupările lor este să folosească cât mai multe ingrediente produse de ei sau de la producătorii locali, din sat.

“Îmbrăţișând principiile bucătăriei Slow Food, o abordare sustenabilă, locală, a gastronomiei care urmărește să păstreze tradiţiile locale, respectând în același timp ecosistemul zonei, este îndreptată atenția pentru pregătirea și servirea preparatelor”, susțin ei.

Ce înseamnă Punct Gastronomic Local și care sunt condițiile pentru înființarea unui astfel de punct?

Cei care doresc să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică de tipul: Asociație Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.

Prima condiţie, având în vedere că aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor. Punctul Gastronomic Local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care își desfășoară activitatea.

Mâncarea va fi obligatoriu preparată și oferită pentru consum în decursul aceleiași zile.

Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.

O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic.

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.

Carnea de suine şi de ovine obţinută din sacrificarea animalelor pentru consum propriu poate fi utilizată la obţinerea preparatelor culinare care sunt servite în hrana turiştilor în următoarele condiţii:  animalele au fost crescute numai în exploataţia proprie; animalele sunt identificate şi înregistrate conform legislaţiei în vigoare;  exploataţia proprie deţine cod de exploataţie;  medicul veterinar oficial a efectuat examenul animalului viu, înainte de tăiere, precum şi al cărnii şi al organelor, după tăiere, iar rezultatul acestor examinări este corespunzător;  medicul veterinar oficial înregistrează aceste examene într-un registru special, menţinut de către proprietar la nivelul punctului gastronomic.

De asemenea, poate fi utilizată la prepararea alimentelor care sunt servite în hrana turiştilor şi carnea provenită de la păsări şi lagomorfe crescute şi sacrificate în exploataţia proprie.

Laptele: direct din fermele de animale producătoare de lapte, inclusiv stâne: Produsele lactate: din centrele de prelucrare a laptelui independente sau integrate în ferme (căşăriile)

Ouăle: direct din fermele de găini ouătoare sau centre de colectare ouă

Peştele: direct de la pescari înregistraţi sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, sau din centre de colectare sau puncte de debarcare a peştelui

Vânatul: de la un centru de colectare a vânatului

Mierea: direct de la stupine, sau din centre pentru colectarea sau extracţia mierii.

Toate aceste condiții sunt necesare pentru a se asigura trasabilitatea materiilor prime și a ingredientelor din care se prepară și se servesc produsele finite.

Mai multe detalii privind condițiile pentru autorizarea unui PGL puteți consulta pe pagina de internet a Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor  http://www.ansvsa.ro/comunicare/campanii-ansvsa/puncte-gastronomice-locale/

Citește articolul complet