PUNCTUL DE VEDERE: Despre cultul eroilor… Nu-l uitaţi pe protopopul Gheorghe Oprean!

În cimitirul de lângă fosta fabrică „Hercules”, strada Bradului îşi doarme somnul de veci cel care a fost protopop la Târnăveni, Gheorghe Oprean (1891-1974) ctitor al bisericilor ortodoxe, cea din Cuştelnic şi cea din Târnăveni, având hramul „Sfântu Gheorghe”. A fost un dârz luptător pentru unitatea naţională, în calitate de preot-căpitan a luptat pe front, în aprilie 1919, contra trupelor lui Bela Khun. Dar, mai multe lucruri despre preotul Gheorghe Oprean, inclusiv despre legătura lui cu Marea Unire de la Alba Iulia 1918, puteţi afla lecturând cartea „Gheorghe Oprean – o viaţă închinată unirii românilor şi înălţării ortodoxe” – editura Tipomur Tg.Mureş 1996. Tot în 1996, Consiliul Local Târnăveni acordă titlul de cetăţean de onoare post mortem celui despre care scriu acum.
Pe faţada Bisericii „Sfântul Gheorghe” este amplasat altorelieful din bronz al protopopului ctitor, lucrare aparţinând artistului Victor Cristea.
Motivul aşternerii pe hârtie a celor de mai sus este legat de starea jalnică în care a ajuns mormântul celui evocat. Vegetaţia l-a năpădit peste grilajul metalic ce-l înconjoară, uşiţa de intrare la mormânt a fost furată, de Ziua Floriilor sau de Ziua Morţilor (1 Noiembrie) nimeni nu mai pune o floare sau o lumânare aprinsă lângă piatra de mormânt!
Poate, sper, că cineva se va sesiza şi va căuta să îndrepte lucrurile. Ce se întâmplă acum nu ne face cinste.

15 iulie 2013
Popa Octavian