Portalul municipiului Târnăveni

RecentStirea zileiStiri locale

Radarul de la Bobohalma se modernizează cu peste 111.765.918 de lei

In apropierea satului Bobohalma, sat care aparţine de municipiul Târnăveni, judeţul Mureş, pe vârful unui deal la 523 m altitudine este situată staţia meteorologică Târnăveni-Bobohalma. Investiția vizează modernizarea rețelei de radare meteorologice cu șapte radare meteorologice Doppler, dual-polarimerice, în bandă S, dintre care unul va fi amplasat în județul Mureș, pe raza municipiului Târnăveni – Bobohalma.


Staţia a fost înfiinţată în septembrie 1986 şi a funcţionat provizoriu în incinta dispensarului din Bobohalma până la sfârşitul anului 1987 când a fost mutată pe amplasamentul actual. Locaţia este reprezentativă pentru zona înaltă a Podişului Târnavelor. Diferenţa de nivel faţă de văile învecinate este de cca 200 m. Platforma este degajată de obstacole şi, în condiţii de vizibilitate maximă, orizontul se întinde de jur împrejur până la culmile arcului carpatic.
Accesul la staţie constituie deseori o provocare, fie pe drumul desfundat lung de peste 3 km, modelat de ploile torenţiale de vară sau acoperit de troiene iarna, fie din sat pe poteca abruptă pe alocuri, păzită de ciobăneşti mioritici.
Clădirea staţiei cuprinde la parter – birouri, iar la etaj – locuinţă de intervenţie şi dispune de alimentare cu apă şi incălzire centrală cu gaz metan. Condiţiile de lucru şi de locuit s-au îmbunătăţit mereu, cea mai recentă investiţie fiind izolarea termică a clădirii. Administrativ, staţia aparţine de Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, Sibiu.
In cea mai mare parte a perioadei de funcţionare neîntreruptă de peste 30 de ani, programul de observaţii şi măsurători a fost complet, 24 de ore pe zi. Aparatura clasică folosită la început a fost înlocuită în 2002 cu senzori pentru presiune, temperatură şi umezeală, vânt şi precipitaţii lichide.
Datele obţinute din şirul de observaţii scot în evidenţă unele particularităţi climatice ale zonei de culmi din Podişul Târnavelor. Altfel, oscilaţiile zilnice şi anuale ale temperaturii aerului sunt mai reduse decât pe văi datorită inversiunii termice. Extremele absolute înregistrate au fost -19.5 °C (decembrie 2001), respectiv 36.8 °C (august 2015). Durata de strălucire a Soarelui este mai mare decât pe văi, unde este mai frecventă ceaţa de radiaţie. Viteza vântului este mai mare decât în zonele joase, iar fenomenele asociate – mai severe. In 19.16.2016, atunci când la cca 12 km distanţă, la Cuci, jud. Mureş, furtuna a avariat sute de case şi a contorsionat stâlpii de înaltă tensiune, rafala maximă înregistrată la staţie a depăşit 110 km/h, iar în 2011 de Sf. Ilie (20 iulie), înainte ca un trăznet să scoată din funcţiune staţia automată, aceasta a măsurat o rafală de peste 130 km/h. Iarna, pe de altă parte, troienele din jurul staţiei pot depaşi 1 m înălţime.

Radarul actual WSR98-D instalat în 2002 este un radar în banda S care – alături de celelalte 4 similare (Bârnova, Medgidia, Timişoara, Oradea) şi cele 3 radare in banda C (Bucureşti, Craiova, Vf. Igniş) – formează reţeaua naţională menită să supravegheze evoluţia sistemelor de nori şi precipitaţii şi a fenomenelor periculoase asociate. In perioada următoare radarul Bobohalma va fi modernizat prin înlocuirea receptorului analogic cu unul digital.

 Instalarea radarelor în bandă S, dual-polarimetrice, va contribui direct la creșterea performanțelor procedurilor operative de elaborare a avertizărilor și prognozelor pentru viituri rapide din România. Datele radar vor fi distribuite catre toti utilizatorii din Administrația Națională de Meteorologie și din afara Administrației Naționale de Meteorologie, inclusiv instituții publice.

Administratia Nationala de Meteorologie RA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *