Râmânem tot mai puțini

În ultimii ani, preferința românilor pentru zona de reședință s-a schimbat enorm, conform I.N.S. Multe dintre localitățile din România pierd locuitori și doar câteva și-au dublat numărul de locuitori în ultimii 10 ani. Oamenii sunt dornici să ajungă în cele câteva orașe mari (ex. București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu) renunțând la traiul (poate prea) liniștit din micile orașe. Asta ar trebui să dea de gândit celor din zonele din care se pleacă cât și celor din zonele de destinație.

Pentru orașele care își pierd locuitorii, cum este și cazul Târnăveniului, depopularea este o problemă care reprezintă un motiv serios de îngrijorare, fiind o realitate de care e greu să fugi.

Acest fenomen are consecințe serioase, piața muncii fiind cea mai vizibil afectată, deoarece resursele umane sunt insuficiente și nepotrivite cu ceea ce se cere pe piață. Reducerea segmentului de populație care contribuie la producția economică are ca rezultat o scădere a venitului pe locuitor, a creșterii costurilor pensiilor, ale serviciilor medicale și celor de ajutor social. Tendința aceasta creează o provocare în ceea ce privește numărul necesar de lucrători în servicii de sănătate și asistență socială pentru vârstnici. De asemenea, rata de dependență demografică este în creștere, adică un număr tot mai mare de persoane cu vârsta sub 15 ani și cu vârsta de 65 ani sau mai mult revin unui număr de 100 persoane apte de muncă, adică cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 ani.

O presiune suplimentară o exercită participarea redusă pe piața muncii a persoanelor de etnie romă, unul dintre grupurile de minorități etnice cele mai mari, mai tinere și cu creșterea cea mai dinamică din România, precum  și de emigrarea accentuată în alte țări.

Acest fenomen se reflectă și în numărul elevilor din școli, în calitatea cadrelor didactice, în calitatea personalului medical, etc. care rămân să profeseze aici.

Liniștea, confortul, traiul mai ieftin pe care îl poate oferi orașul nostru sunt departe de a deveni o atracție, tocmai din cauza lipsei locurilor de muncă.

Conform ultimelor cifre din luna ianuarie 2019 populatia din Târnăveni se prezintă astfel, după numărul de CNP-uri:
Tarnaveni 24.396
Bobobalma 956
Custelnic 571

Din pacate o mare parte a acestor locuitori nu mai locuiesc practic demult aici.

Dacă valul de plecări din Târnăveni spre alte orașe mai mari sau străinătate continuă, orășelul nostru va avea de înfruntat, în continuare, consecințe devastatoare atât în plan economic, cât și în cel al relațiilor de familie și din comunitate.

4 comentarii la „Râmânem tot mai puțini

 • 16 iulie 2019 la 16:43
  Permalink

  avem cetatean de onoare, avem fosti consilieri responsabili de degradarea orasului..dar inafara ca s-au imbogatit peste masura, altceva nu s-a facut..au venit cu o valiza si unii au ramas in vile..altii au plecat cu vile..ii respectati si-i admirati..cand vi s-a atras atentia asupra dezastrului ce va urma..ati atacat persoana respectiva ..ba mai mult -ati considera ca nebunia, paranoia e de vina..nu asa zisii conducatori ai urbei..macar se invata supravietuirea ..dar vorba aceia..noi de la cine cersim???

 • 16 iulie 2019 la 15:43
  Permalink

  orasul cu doua case de cultura..dar , cultura unde e?????

 • 15 iulie 2019 la 12:06
  Permalink

  De ce pleaca lumea,pleaca din cauza ca in tarnaveni nu sunt locuri de munca,si unde mai este iti cere experienta etc.

 • 14 iulie 2019 la 19:34
  Permalink

  Da se pleaca pentru ca daca ai nevoie de un act sau ai ceva probleme birocratice te plimba de la un ghiseu la altul si in + in afara de cablaje unde sa muncești si nu in ultimul rând se construiesc Anl uri si nici nu sunt terminate si deja sunt ocupate toate ,in loc sa dea la tineretul care nu au avut șansa să poata avea propria locuință se dau la cunoștințe rude etc. Este si cazul primului ANL. Cat si la al doilea ANL ce se construieste pentru ce sa mai rămâi in Tîrnăveni pentru fabrica de cablaje??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.