Raport INSP: Aproape jumătate din persoanele confirmate cu Covid – vaccinate

Aproape jumătate din persoanele confirmate cu Covid în prima săptămână a acestui an, 3-9 ianuarie, au fost persoane vaccinate, iar 1/6 din decese au fost înregistrate în rândul persoanelor imunizate, reiese din ultimul raport săptămânal publicat de Institutul Național de Sănătate Publică. Pe 14 ianuarie, aproximativ 8 milioane de persoane erau vaccinate (circa 40% di populație), din care 7,9 milioane cu doza completă, iar 2,2 milioane cu doza de rapel. 54,9% din cazurile confirmate în săptămâna 3-9 ianuarie au for raportate la persoane nevaccinate, iar 45,1% la persoane vaccinate. “Dintre cei vaccinați care s-au îmbolnăvit, peste jumătate erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de 6 luni de la ultima doză”, susține INSP.

Rata de incidenta a cazurilor Covid-19 in Târnăveni este de 3.17 cazuri la mia de locuitori / 14 zile. Aceste date sunt valabile pentru ziua de Duminica, 16 Ianuarie 2022. Relativ la populatia municipiului Târnăveni raportată de 25.590 locuitori, putem estima pe baza ratei de incidenta ca in ultimele 14 zile au fost inregistrate in jur de 82 cazuri. Aceasta estimare corespunde unei medii de aproximativ 6 cazuri pe zi. anunță https://www.graphs.ro/.

În ceea ce privește decesele, 83,1% din acestea au fost înregsitrate la persoane nevaccinate și 16,9% la persoane vaccinate. 43,5% din cazuri au fost înregistrate în București, Cluj, Suceava, Timiș si Brașov. Municipiul București se situează la o rată de vaccinare de 66,5%, în timp ce Clujul și Brașovul la una cuprinsă între 50 și 60%.

În ultima lună, procentul persoanelor vaccinate confirmate cu Covid a crescut de la 28,5% la 45,1%, iar cel al persoanelor vaccinate decedate de la 13,9 la 16,9%. În ultima săptămână a anului trecut, acest procent a atins un maxim de 19,9%. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că adoptarea certificatului verde COVID la locul de muncă nu mai reprezintă o urgență, el arătând că este nevoie de timp pentru ca un act normativ în acest sens să devină operațional, iar valul cinci al pandemiei se manifestă deja de aproape două săptămâni.

“În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde pentru că orice procedură legislativă – să spunem că se face o procedură de urgență, prin asumarea răspunderii Guvernului, hai să mergem pe cea mai rapidă – presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie în câteva săptămâni, deja avem aproape două săptămâni din valul cinci și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație… Dacă vrei să ai un răspuns trebuie să îl adopți imediat și să intre în vigoare mâine”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.

Rafila a recomandat “cu tărie” vaccinarea, arătând că, deși se pot infecta, persoanele vaccinate sunt protejate în fața formelor grave de boală. Ministrul a subliniat, de asemenea, importanța testării, care duce la reducerea transmisibilității.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/politic/infografice-raport-insp-aproape-jumatate-din-persoanele-confirmate-cu-covid-vaccinate-rafila-nu-mai-vad-urgenta-certificatului-verde-20553631

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *