Recomandări pentru a crea o parolă puternică

69% dintre utlizatorii de internet din România, respondenți unui sondaj, spun că preferă să țină minte parolele la conturile online, în timp ce doar 1 din 3 optează pentru completarea automată, iar un sfert și le scriu pe hârtie. Doar 18% preferă să folosească o aplicație care administrează parole, în timp ce unul din șase le stochează într-un fișier text de pe dispozitiv, arată un studiu Bitdefender.

Studiul mai arată că un utilizator are în medie opt conturi online, cele mai folosite fiind Facebook, Whatsapp și Yahoo. Doar 43% dintre respondenți au declarat că folosesc câte o parolă diferită pentru fiecare cont deținut, o treime refolosesc anumite parole de la un cont la altul, iar 21% declară că au aceeași parolă indiferent de platforma online.

„Faptul că majoritatea oamenilor preferă să memoreze parolele indică de fapt că cel mai probabil au un număr mic de parole, dacă nu chiar una singură, pe care le rulează pe toate conturile. Cum numărul mediu de conturi pe care le folosim zilnic este tot mai mare, memorarea unor parole complexe și diferite pentru fiecare cont este dificilă, dacă nu imposibilă”, spune Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Ca măsuri minime de siguranță, specialiștii în securitate informatică recomandă folosirea funcționalităților de generare automată de parole pe care le oferă browserele de internet, alături de opțiunea de memorare automată a acestora. În cazul celor care folosesc preponderent dispozitive mobile și doresc o experiență de utilizare mai simplă, parolele complexe pot fi ușor înlocuite de autentificarea prin elemente biometrice, precum amprenta digitală sau recunoașterea facială. Recomandări pentru a crea o parolă puternică:

Are un număr ridicat de caractere.

Nu conține numele de utilizator al contului, numele și prenumele real sau numele companiei.

Nu conține un singur cuvânt. Diferă semnificativ față de parolele altor conturi.

Conține majuscule, cifre și caractere speciale.

Puteți ține minte mai ușor parola urmând următorii pași:

Folosiți propoziții astfel încât să vă puteți aminti parola mai ușor. De exemplu, puteți stabili un trunchi comun pentru parole, iar ultimul cuvânt din propoziție să fie numele platformei la care vă logați.

Înlocuiți literele cu cifre asemănătoare.

De exemplu, parola poate avea o structură de genului AnaAr3mer3facebOOk!, AnaAr3mer3g00gl3!, etc.

Actualizați-vă parola regulat, mai ales în situația în care aceasta a fost compromisă.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/recomandari-pentru-a-crea-o-parola-puternica-20435072

Nu te descurci cu tehnologia ? Folosirea telefonului tau Smart ți se pare prea complicată dar ai tot mai multă nevoie de el?

Noi îți venim în ajutor!

Portalul Tirnaveni.ro și Asociația Amicitia au demarat o serie de lecții GRATUITE pentru a te ajuta să depășești aceste neajunsuri.

Urmărește secțiunea SMART din cadrul site-ului unde se va publica săptămânal câte un articol pe această temă, iar dacă ai nevoie de mai multe explicații te așteptăm să te programezi la o întâlnire la Asociația Amicitia pentru a primi explicații și răspunsuri la întrebări de la specialiști.

Articolele vor fi publicate în fiecare zi de marți. Pentru programări completează formularul de mai jos:

[contact-form-7 id=”68262″ title=”Formular de contact 1″]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.