De interes

Planurile de dezvoltare ale UMFST Târgu Mureș

Rectorul Leonard Azamfirei explica planurile de dezvoltare ale UMFST. Pentru a răspunde unor preocupări locale privitoare la investițiile din UMFST și la resursele financiare din care urmează ca acestea să se realizeze, precizez următoarele:

1) A început deja construcția, în campusul central, a noului Cămin pentru studenți cu 260 de locuri (P+3), investiție derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI).

2) Spitalul universitar George Emil Palade – procedura de licitație este în curs de finalizare urmând a se anunța câștigătorul foarte curând.

Proiectul este finanțat din venituri proprii și prin fonduri PNRR din cadrul Componentei 12 – Sănătate.

3) Centrul de instruire și formare a resursei umane în medicină – MedX – proiectul a fost deja depus pentru evaluare în cadrul programului PNRR – Reforma 3 – “Dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate” din cadrul Componentei 12 – Sănătate.

4) Campusul de învățământ tehnic dual – ERGOPOLIS – proiect finanțat prin programul PNRR/2022/C15/MEDU/I6/Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual – contractul de finanțare este semnat și se lucrează la caietul de sarcini.

5) Clădirea Poștei din str. Mărăști – SpaceX – proiectul de reabilitare și conversie în spațiu didactic a fost deja depus pentru finanțare în cadrul programului PNRR – Componenta 15 – Educație, Investiția 17: Asigurarea infrastructurii universitare; apelul “Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil”, lansat de Ministerul Educației.

6) Biblioteca universitară – proiectul a fost depus pentru finanțare în cadrul programului PNRR – Componenta 15 – Educație, Investiția 17: “Asigurarea infrastructurii universitare – construcții noi; apelul Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului” lansat de Ministerul Educației.

7) Clădirea Poștei din Piața Victoriei și cea a Mureș Mall – proiect de reabilitare în curs de realizare – se va depune în cadrul programului POR – 3.2. “Eficiență energetică în clădiri publice”.

Resursele alocate universității de la bugetul de stat pentru investiții reprezintă doar 6% din totalul sumelor alocate pentru investiții în anul 2023. Restul de 94% are ca sursă veniturile proprii ale universității obținute în condițiile legii și sumele obținute din numeroasele proiecte cu finanțare directă/indirectă europeană câștigate de universitate.

Acestea sunt datele concrete. Restul sunt speculații!

Leonard Azamfirei

Citește articolul complet