RecentStiri locale

Relicva Sfintei Ana va fi adusă în premieră în România, la Blaj şi Găbud

Relicva Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, un fragment din craniu în care se poate recunoaşte arcada sprâncenei drepte, va putea fi venerată luni, 24 iulie, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Sfânta Treime” din Blaj, fiind pentru prima dată când aceasta va părăsi altarul din Bologna, Italia, în care se află din secolul al XV-lea, potrivit unui comunicat postat, vineri, pe site-ul Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia şi Făgăraş.

Credincioşii se vor putea închina relicvei şi la un schit ortodox din Alba.

“Relicva Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, va putea fi venerată în Catedrala Arhiepiscopală Majoră ‘Sfânta Treime’ din Blaj în cursul zilei de luni, 24 iulie 2023, în intervalul orar 18,00-20,30, fiind însoţită de o delegaţie din partea Arhidiecezei de Bologna. Cu această ocazie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, va fi oficiată Sfânta Liturghie şi Vecernia, urmată de un moment de rugăciune la relicva Sfintei Ana”, se menţionează în comunicat.

Potrivit acestuia, relicva Sfintei Ana se află din anul 1435 la Bologna (Italia), “loc pe care nu l-a părăsit niciodată până acum, Blajul fiind primul loc din România în care poate fi venerată de credincioşi”.

Sosirea Relicvei Sfintei Ana în Catedrala din Blaj coincide şi cu pomenirea “Adormirii Sfintei Ana, mama Maicii Domnului”, marcată în calendarul bisericesc în data de 25 iulie, precum şi cu Ziua Mondială a Bunicilor, care va fi celebrată anul acesta duminică, 23 iulie, având tema “Milostivirea Lui rămâne din neam în neam”.

“Relicva Sfintei Ana, un fragment din craniu, în care se poate recunoaşte arcada sprâncenei drepte, a fost donată în 1435, de către Regele Henric al VI-lea Plantagenet al Angliei, Episcopului de Bologna, Fericitul Niccolo Albergati. Cardinalul Albergati fusese trimis de Papa Martin al V-lea cu misiunea de a mijloci pacea între Coroana franceză şi cea engleză, după aşa-numitul ‘Război de o sută de ani’. Relicva aparţinea familiei Plantagenet, ai cărei membri participaseră la Cruciada a patra, cu două secole mai devreme. Întors la Bologna, Fericitul Niccolo Albergati a încredinţat Relicva mânăstirii Certosa, unde el însuşi îşi începuse viaţa monahală, în ordinul călugăresc Certozin. Ulterior, Relicva a fost transferată în Catedrala Mitropolitană din Bologna. Altarul în care este păstrată în prezent a fost amenajat datorită unei colecte de ofrande din partea mamelor creştine, în cinstea mamei Preasfintei Fecioare Maria”, se arată în comunicat.

După Blaj, Relicva Sfintei Ana va putea fi venerată la Schitul Sf. Ioan Evanghelistul din Găbud. AGERPRES