RENUNŢĂ! IMPROVIZAŢIILE SUNT CATASTROFALE! CAMPANIE DE INFORMARE

Statisticile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă arată că, anual, sute de persoane îşi pierd viaţa în incendii, intoxicaţii cu monoxid de carbon sau ca urmare a exploziilor, a utilizării necorespunzătoare sau a defecţiunilor aparatelor şi instalaţiilor electrice.

În acest context a apărut parteneriatul dintre Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România, al cărui obiectiv principal îl reprezintă derularea de campanii de informare menite să conducă la reducerea numărului incidentelor şi, implicit, al victimelor. Campania se desfăşoară în toată ţara, inclusiv în judeţul Mureş.

În baza acestui parteneriat, I.G.S.U. şi E.ON România a desfăşurat la nivel naţional campania “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în luna septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri (sau nesupravegheaţi) în casă. Din păcate, mulţi adulţi nu cunosc sau ignoră cele mai elementare reguli de siguranţă şi cazurile în care unii dintre ei sau membri ai familiilor lor şi-au pierdut viaţa sau au rămas mutilaţi în urma unor tragice incidente sunt mărturii dureroase a ceea ce înseamnă nerespectarea lor.

Totodată, campaniile “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în luna noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013) şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.

Activităţile de informare şi prevenire derulate în cadrul parteneriatului nu pot schimba mentalităţi peste noapte, însă poate au contribuit la salvarea unor vieţi şi la evitarea altor tragedii.

Numărul copiilor, victime ale incendiilor, s-a redus cu aproape un sfert. Iar tendinţa de scădere se poate remarca şi pe alte segmente. Potrivit datelor I.G.S.U., la nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe petrecute în intervalul 1 septembrie 2012-31 august 2014 a scăzut cu 6% raportat la perioada similară a anilor anteriori (1 septembrie 2010-31 august 2012), ajungând la 10.805 evenimente. Cu 12% s-a redus şi numărul victimelor incendiilor produse la locuinţe, care a ajuns la 840, în perioada menţionată. Dintre acestea, 64 au fost copii, cifra fiind, de asemenea, în scădere cu 23%.

Mai multe informaţii, aici.