De interes

Risipa alimentară. Aruncăm lunar chiar și peste 200 de lei la gunoi

Majoritatea românilor se simt vinovați atunci când aruncă mâncare la gunoi, însă în ciuda acestui fapt continuă să irosească alimente de chiar și peste 200 de lei lunar, arată un studiu realizat de UP România, unul dintre principalii jucători din industria beneficiilor extrasalariale, în parteneriat cu firma de cercetare Reveal Marketing Research.

Același studiu mai arată că tinerii irosesc cele mai multe alimente, în vreme ce persoanele în vârstă evită risipa datorită faptului că au fost educate ”să se gândească la copii flămânzi” sau să aibă în vedere faptul că ”mâncarea nu se aruncă”.

Sociologul Iulian Stănescu accentuează faptul că tinerii își fac cumpărăturile mai rar și trăiesc într-un ritm de viață mai dinamic, fapt care motivează, într-o anumită măsură, risipa alimentară. De asemenea, tot mai mulți preferă să mănânce în oraș sau să comande online.

Tinerii între 18 și 34 de ani sunt responsabili pentru cele mai mari niveluri de risipă, în contrast cu vârstnicii, care aruncă semnificativ mai puțin.

Cercetarea accentuează faptul că una dintre principalele cauze ale risipei alimentare este estimarea greșită a nevoilor de consum. Un procent de 45% dintre români își fac cumpărăturile de cateva ori pe săptămână, în timp ce 13% dintre ei cumpără alimente o dată pe săptămână. Oamenii cumpără mai mult decât au nevoie, în special în preajma sărbătorilor, când proiecțiile asupra consumului sunt exagerate.

Citeste continuarea pe Wall-Street.ro