ROCK-UL NU A MURIT, O DEMONSTREAZĂ RĂZVAN PREJA

Se numeşte Răzvan Ovidiu Preja şi s-a născut în Târnăveni în 9 decembrie 1991. În 2003 s-a transferat în Italia cu părinţii săi, în Roma, şi aici a început studiile de chitară (clasică şi electrică). În anul 2008 a înfiinţat prima sa formaţie numită Hastighed, împreună cu un prieten Michelangelo Buccolini. Cu ei a realizat un EP de 5 piese şi 2 demo-uri. După o perioadă, bateristul a părăsit formaţia şi, negăsind un alt substitut, a decis să devină chiar el bateristul formaţiei, având o pasiune foarte mare şi pentru acest instrument. A mers foarte bine, dar formaţia s-a despărţit după un timp pentru divergenţe muzicale.


În 2010, Răzvan Preja şi Tommaso Cenci, prietenul său cel mai bun, au decis să formeze o trupă împreună cu prietenii lor din Reaktor şi din Hybrid Fear (respectiv Marco Stamigna şi Marco Vitellone), amici şi colegi cu care au realizat multe concerte împreună cu cei de la Hastighed în zona Romei.

Noua formulă se numeşte HI-GH, activi şi în ziua de azi cu un EP de 5 piese (ce conţine un cover fabulos de la Rolling Stones, Jumping Jack Flash) şi un album de 12 piese, Night Dances. Promovarea acestuia a fost absolut superbă: turnee în toată Italia, multă distracţie şi mulţi fani.
„Muzica a însemnat pentru mine, de la cea mai fragedă vârstă, ceva, ce nici în ziua de astazi nu pot să descriu exact, un mix de emoţii, sunete, versuri dintr-o lume aparte: ceva magic, de natură alienă, aş putea spune. În mod special muzica rock şi toate derivatele sale (blues, folk, psihedelia, country, soul etc.) m-a lăsat cu „gura cascată” de mic copil, datorită mai ales tatălui meu: la vârsta de 4-5 ani ascultam albume de la AC/DC, primii Metallica, Iron Maiden, Judas Priest sau Accept. Până la 13 ani: atunci am primit cadou tot de la tatăl meu albumul original Led Zeppelin III şi lumea mea muzicală s-a schimbat radical şi chiar şi în ziua de astazi este formaţia mea preferată din toate timpurile, iar chitaristul Jimmy Page este o sursă continuă de inspiraţie” a declarat Răzvan.
Din păcate, acest vis s-a terminat pentru Răzvan în februarie 2014: din motive personale el şi părinţii s-au întors în România, la bunici.

„La început eram extrem de supărat pe totul şi toţi, dar încet încet am început să mă adaptez cu ajutorul lui Vily şi Manuela Halmen care m-au primit în Fanfara Armonia şi cărora le mulţumesc din tot sufletul pentru ce au făcut şi ce fac în continuare pentru mine. Acolo l-am conoscut pe Paul Ciulea, un alt prieten bun, cu are am format trupa Heavy Highway, momentan fără basist. Formaţia se axează pe un gen blues rock / hard rock din anii 60/70 stil Led Zeppelin, The Jimi Hendrix Experience (o sursă enormă de inspiraţie, am ales piesa Foxy Lady ca cover), Cream, Blue Cheer, Grand Funk Railroad, Humble Pie şi mulţi alţii” a mai spus Răzvan Preja.

Heavy Highway au avut primele lor concerte pe data de 27 şi 28 septembrie la restaurantul Târnava din Târnaveni, cu ocazia aniversării celor 10 ani ai Fanfarei Armonia. S-au cântat piese de la Neil Young, Jimi Hendrix, ZZ Top, Judas Priest şi alte improvizaţii blues de genul Rock Me Baby sau The Jack.

Răzvan şi cu Paul sunt în faza de repetiţie şi de songwriting (6 piese sunt deja gata) şi ar dori foarte mult să le înregistreze şi să le promoveze. De asemenea, au nevoie mare şi de un basist, care să se potriveasca cu genurile şi formaţiile amintite.

Foto: Alexandru Bunea