România rurală: inima traiului autentic
Frumusețea unei călătorii în România – oriunde te-ar duce ea – este că sigur vei întâlni mai multe lumi, mai multe culturi. Astfel ai șansa de a trăi, cu fiecare pas, mai multe vieți. Fie că pornești în căutarea satelor tradiționale, a gastronomiei autentice sau faci un popas în minunata Delta Dunării, fii sigur că, de fapt, le poți întâlni pe toate.
Vei cunoaște locuitori care vorbesc limbi diferite, se îmbracă duminica în portul lor popular, fiecare de-o frumusețe aparte, își clădesc și vopsesc diferit casele, trăiesc în sate cu câte trei-patru biserici, unii cresc animale, alții bat fierul, fac vase din lut sau meșteresc alambicuri de aramă. Transilvania, Dobrogea, Banatul sau Bucovina, toate arată ca un peisaj multicolor de graiuri, obiceiuri și credințe, ce fac din viața acestor locuri un mozaic plin de înțelesuri și experiențe uimitor de bogate!
Gospodării tradiționale în localitatea Ciocănești
Călătorind prin inima Transilvaniei, îi vei întâlni pe sașii rămași în sate să ajute la renașterea lor, la reînvierea acelei lumi care a funcționat după legi și reguli poate unice în lume. Oriunde te vei opri în drumul tău, vei găsi o pâine de țară, vei gusta din lichiul săsesc, vei bea un pahar din vinul Târnavelor sau vei gusta dintr-o dulceață de fructe de pădure din Apuseni.
Desigur, îi vei întâlni pe cultivatorii de trandafiri sau pe cei care au umplut un sat cu tuberoze, la Hoghilag. Sau pe secuii care deschid zilnic porțile măiestrit sculptate, adevărate expoziții în aer liber. Vei mânca gulaș secuiesc, vei asculta un concert de orgă într-o biserică evanghelică sau vei cutreiera pe străzile Sighișoarei, singura cetate medievală din România locuită neîntrerupt, ca să înțelegi secretul conviețuirii.
Gospodării tradiționale în localitatea Arpașu de Jos
Iar dacă vei porni pe Valea Oltului sau prin Țara Hațegului și vei coborî la sud de Carpați, gospodăriile tradiționale, bisericile din lemn sau castrele romane îți oferă atâtea povești pe care le poți trăi, din atât de multe lumi, adevărate straturi de viață întinsă pe mii de ani.
Călătoria ta poate avea, negreșit, și gust. Dacă ajungi în comunele din Apuseni, la Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara, Albac și Horea, poți mânca din celebrele plăcinte pe lespezi, sau poți să încerci alte rețetele tradiționale, precum „zama de picioci” sau tradiționala mămăliguța cu brânză și smântână.
În Țara de Piatră, fiecare pas e o poveste și un gust. Pe cărări de munte, unde verile par mai răcoroase și mai parfumate, poți descoperi secretul din „Cămara Moțului”. Aici te așteaptă o colecție impresionantă de produse tradiționale atestate, de la cașcavalul moțesc la dulceața de zmeură și afine, de la siropurile de păpădie, afine, flori de soc, muguri de brad și zmeură, până la zacusca de ghebe, fiecare produs fiind o mărturie a bogăției naturale și a tradițiilor culinare ale zonei.
Gospodării tradiționale în localitatea Rimetea
Iar dacă vrei să descoperi un sat-muzeu, poți porni prin Bucovina, într-o călătorie pe valea râului cu un nume atât de frumos – Bistrița Aurie. De acest râu se leagă povestea plutelor care duceau lemnul pe râu în jos și a meșterilor plutași, ultimii păstrători ai acestui meșteșug străvechi. Vizitează comuna Ciocănești, care e la doar 20 de km de stațiunea Vatra Dornei. Aici ai să vezi casele încondeiate precum niște ouă de Paște. Așa a devenit această așezare o comună-muzeu, în anul 2004.
Sau mai poți să mergi în inima Vrancei, la Spulber, unde arhitectura casei tradiționale strălucește prin utilizarea metodei Blockbau, o tehnică specifică zonei, care folosește cununi orizontale de bârne. Oriunde vei merge pe ruta caselor tradiționale în căutarea satului autentic, vei descoperi că oamenii de la sat, deși duceau o viață grea, au știut cum să o facă frumoasă.
Gospodăria Nr. 6. – Familia Cilibon Cerasela
Și dacă ar fi să numim o „perlă a coroanei”, atunci Delta Dunării ar fi ea. O numim adesea un paradis, dar este mai degrabă o inimă care pulsează de viață, în toate formele ei. Case și destine construite pe apă, natura bogată, fremătând de viață și o tradiție culinară unică te vor face să te îndrăgostești de acest loc minunat.
Oameni, păduri, case și grădini, popasuri de odihnă pe prispe de țară, mâncare gustoasă, un tablou din care nu lipsește nimic. Pentru că te afli pe drumurile unui colț de lume unde oameni de etnii diferite au trăit împreună, uneori pe străzi ale aceluiași sat, alteori în aceeași curte, și unde graiuri diferite au vorbit aceeași limbă: a ospitalității.