Romgaz pregătește exploatarea unor zăcăminte la Herepea
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, pregătește contractarea de lucrări destinate punerii în extracție a 2 noi zăcăminte onshore de profil, din perimetre situate în Transilvania și Muntenia, descoperite cu ani în urmă, relevă date analizate de Profit.ro. Este vorba de descoperirile de gaze Herepea din județul Mureș și Boteni din județul Dâmbovița.
Pe fiecare dintre cele 2 amplasamente se află forate câte 3 sonde de cercetare (6 în total), Romgaz având în vedere demararea exploatării lor experimentale, potrivit unui document al companiei. Pentru asta, este nevoie de echiparea sondelor și de construirea infrastructurii specifice de preluare în sistemul național de transport (SNT) operat de Transgaz a gazelor care urmează să fie extrase.
Astfel, la ambele zăcăminte se are în vedere echiparea sondelor cu instalații tehnologice de suprafață, amenajarea de grupuri de sonde cu toate facilitățile și echipamentele specifice pentru purificarea, deshidratarea și măsurarea tehnologică a gazelor, construirea de infrastructură de transport formată din conducte colectoare de amonte, pentru predarea gazelor în SNT, condiționarea gazelor, pentru a corespunde condițiilor impuse de standardele în vigoare în vederea predării acestora în sistemul de transport, precum și măsurarea fiscală a gazelor în vederea livrării lor în SNT. Toate lucrările necesare sunt în curs de contractare, relevă sursa citată. Achizițiile cel mai recent demarate vizează construirea de stații de uscare și măsurare a gazelor, cu instalații de racordare la SNT, atât la Herepea, cât și la Boteni. Valoarea totală a acestora este estimată la aproaape 68 milioane lei plus TVA (Herepea – 32,04 milioane lei, Boteni – 35,91 milioane lei).
″Se poate finaliza o investiție demarată cu ani în urmă de către SNGN Romgaz, valorificându-se astfel cheltuielile de investiții efectuate până la ora actuală, pentru lucrări de cercetare geologică, foraj, lucrări de testare a sondelor și se pot astfel transforma sondele în capacități de producție, conducând la realizare de venituri și amortizarea investițiilor efectuate″, scrie în documentațiile de atribuire.