Ruta bisericilor de lemn: Ansamblul Bisericii de lemn ”Înălțarea Domnului” din Arieșeni, Alba
Biserici din lemn: Sanctuare de meșteșug și credință.
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp, de credință și legendă.
Simțim cum inima bate mai cuminte sub cupola arcuită. Altădată pline de săteni, acum în deplină liniște, ne cheamă să respirăm înăuntru simplitatea și smerenia, odată cu mirosul pereților vechi de stejar, ori cel de tămâie și lumânări.
În Parcul Natural Apuseni întâlnești o îmbinare perfectă între creația meșterilor populari și cadrul natural splendid. Cu o încântătoare panoramă asupra dealurilor din jur, Biserica de lemn cu hramul „Înălțarea Domnului” din Arieșeni ilustrează fidel această integrare în peisaj.
Vei zări de departe silueta ei zveltă, evidențiată de clopotnița cu foișor și coif frânt. Aici găsești singurul exemplu de decor țărănesc realizat în tencuială. Cruci, soare cu chip omenesc, rozete și flori înfrumusețează fațadele edificiului.
Biserica găzduiește piese valoroase. Icoana prăznicar din biserica femeilor, crucea donată de fiul tribunului Corcheș, icoanele din secolul al XVII-lea sunt doar câteva exemple.
O construcție originală este Casa Toacelor, unde pe unele bârne poți distinge pictura din secolul al XVIII-lea.
Iar biserica nouă de alături este și ea bucuroasă de oaspeți!
Scurtă incursiune istorică
Construcția sfântului lăcaș a fost începută în anul 1791, fiind finalizată 23 de ani mai târziu, în 1814, urmând ca până în 1829 să fie realizată și pictura bisericii, direct pe lemn, de către zugravul Mihai de la Abrud.
Picturile interioare ale bisericii au fost ascunse în anii 1877-1878, aceasta fiind tencuită. Decenii mai târziu, în 1959, s-a adăugat și balconul, destinat corului bisericii, iar învelișul din șindrilă al acoperișului a fost înlocuit cu tablă. În anul 1971, a avut loc slujba de sfințire a edificiului.
Continuare pe Romania-atractiva.ro