RecentStirea zileiStiri locale

S-a prelungit perioada în care se poate face viză de flotant pentru a vota

Românii care locuiesc în altă localitate decât cea din buletin își mai pot face încă viză de flotant, conform unei modificări recent adoptate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pentru a putea vota la alegerile locale din 9 iunie 2024. Viza de flotant se va putea obține cu până la 60 de zile înainte de alegeri, nu cu până la șase luni așa cum era până acum. Iată ce este viza de flotant, ce acte sunt necesare pentru a o obține și cât timp este valabilă.


Viza de flotant 2024. Ce este și ce acte sunt necesare pentru a o obține

Viza de flotant, care mai este cunoscută și ca adeverință de flotant, este un act oficial emis de autoritățile locale din România. Documentul atestă că un cetățean locuiește la o altă adresă decât cea din actul de identitate, chiar dacă nu deține acea proprietate sau nu are contract de închiriere pe numele său. Viza de flotant permite unei persoane să beneficieze de servicii publice și de drepturi electorale la adresa la care locuiește, dar și de alte drepturi pe care le vom detalia mai jos.

Practic o persoană care nu mai locuiește la adresa din buletin, cum este, de pildă un student (care stă la cămin sau în chirie) sau un tânăr care lucrează în alt oraș decât cel în care s-a născut, va putea vota la alegerile locale, în orașul în care s-a stabilit. Cei mai mulți români își fac viză de flotant în preajma alegerilor locale.

Important de precizat este că viza de flotant se face pentru o persoană care locuiește mai mult de 15 zile la o altă adresă decât cea din buletin.

Ce beneficii oferă viza de flotant:

  • Acces la servicii publice (ex. înscrierea copiilor la școală, asistență medicală, ajutoare sociale)
  • Drepturi electorale (posibilitatea de a vota la alegerile locale)
  • Declarații fiscale (persoana care are viză de flotant se poate folosi de aceasta pentru a declara veniturile și pentru a plăti impozitele din acea localitate sau din acel sector, dacă ne referim la București)
  • Înregistrarea autoturismului (dacă îți achiziționezi o mașină și vrei să o înregistrezi la altă adresă decât cea din actul de identitate, viza de flotant este necesară)
  • La locul de muncă (unii angajatori pot solicita viză de flotant persoanei care dorește să se angajeze)

Citeste continuarea