S-a stins din viaţă actorul mureșean Mihai Gingulescu

gingulescu

Teatrul Național Târgu-Mureș anunţă cu adâncă durere încetarea din viață a fostului coleg, actorul MIHAI GINGULESCU, cel care a fost membru al “generației de aur”, al grupului de actori absolvenți, fondatori ai secției române a teatrului târgumureșean.

Mihai Gingulescu s-a născut la 29 ianuarie 1940 în București, unde și-a terminat studiile în anul 1962 la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Împreună cu colegii lui, a fost repartizat la Teatrul de Stat din Târgu-Mureș, căruia i-a rămas fidel toată viața.

Cu decenii mai târziu, îşi amintea de acel eveniment în felul următor: „Nu știu alții cum sunt, dar eu, când îmi aduc aminte de… acea zi de vară a anului 1962, sufletul meu râde, iar gândul îi îmbrățişează pe toți cei care au fost acolo, atunci.”

La Târgu-Mureș îl așteptau roluri și personaje greu de uitat, cum ar fi: Traian Armașu în ”Dacă vei fi întrebat” de Dorel Dorian, regia Mihai Raicu; Antonio, în ”A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, regia Eugen Mercus; Libero, în ”Minciuna are picioare lungi” de Eduardo de Filippo, regia Gheorghe Harag; Beppe, în ”Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, regia Mihai Raicu; Lane, în ”Bunbury” de Oscar Wilde, regia Eugen Mercus; Mihai, în ”Passacaglia” de Titus Popovici, regia Eugen Mercus; Luca, în ”Domnişoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, regia Eugen Mercus; Directorul, în ”Mitică Popescu” de Camil Petrescu, regia Mihai Dimiu; Răzaşul, în ”Răzvan şi Vidra”, regia Val Mugur; Egist, în ”Electra” de Sofocle, regia C.C. Sârbu; Fiul, în ”Șase persoane în căutarea unui autor” de L. Pirandello, regia Anca Ovanez; Doctorul, în ”Jaguarul roşu” de P. Luscalov, regia Eugen Marcus; Gheorghe Gicu Mogoş, în ”Lovitura” de S. Fărcăşan, regia George Teodorescu; William Shakespeare, în ”Doamna brună din sonete”, regia Eugen Mercus; Țăranul cu oale și Toma, în ”Sânziana și Pepelea” de V. Alecsandri; Giles Ralston, în ”Cursa de șoareci”, regia Gheorghe Harag; Zeus, în ”Critis sau Gălceava zeilor” de Radu Stanca, regia Eugen Mercus; Soldatul Hurst, în ”Dansul sergentului Musgrave” de John Arden, regia Radu Penciulescu; Andrei, în ”Ulise…şi coincidenţele”, regia András Hunyadi; Matti, în ”Domnul Puntia şi sluga sa”, regia Constantin Anatol; Jason Maple, în ”Pădurea împietrită” de R.E.Sherwood, regia Gheorghe Harag; Platon, în ”Pisica în noaptea Anului Nou” de D.R. Popescu, regia Gheorghe Harag; Andrea Falconeri, în ”Săptămâna patimilor” de P. Anghel, regia Ivan Helmer; Truffaldino, în ”Principesa Turandot” de C. Gozzi, regia Dan Micu; Manuel B. Manuel, în ”Insula” de M. Sebastian, regia Constantin Anatol; Judele de Condroz şi Al doilea sergent, în ”Războiul vacii” de R. Avermaete, regia Dan Micu; ”Cuadratura cercului” de Valentin Petrovich Kataev, ”Procesul rebelilor de pe Caine” de Herman Wouk, legendara ”Soacră cu trei nurori”; ”A murit Tarelkin” de Aleksandr Suhovo-Kobîlin, regia Gheorghe Harag; ”Floriile unui geambaș” de Sütő András; ”Fraţii Karamazov” de F. M. Dostoievski; ”Milionarul sărac” de Tudor Popescu; ”Livada cu vişini” de A. P. Cehov; ”Burghezul gentilom” de J. P. B. Molière; Leblanc în ”Dineu cu proşti” de Francis Veber, în regia lui Mircea Cornişteanu; Don Gusman în ”Nunta lui Figaro”, în regia lui Renata Scant; Contele D’Albafiorita în ”Mirandolina” de Goldoni, regia Cristian Ioan; Satin în ”Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regia Kincses Elemér.

Ultimul rol jucat de Mihai Gingulescu la Naționalul din Târgu-Mureș a fost personajul Bărbatul în piesa ”Prah (6 din 49)” de György Spiró (2012), în regia lui Cristian Ioan.
Mihai Gingulescu a fost deputat al primului Parlament liber al României (1990-1991), făcând parte din Grupul parlamentar al Frontului Salvării Naționale.

Între anii 1991-1994 a fost directorul general al Teatrului Național Târgu-Mureș, perioadă în care colectivul teatrului a realizat o amplă deschidere spre spațiul cultural european.

Devotat slujitor al culturii, Mihai Gingulescu rămâne în amintirea noastră ca un mare iubitor al artei teatrale și artiștilor ei. Numele său va fi legat pentru totdeauna de istoria Teatrului Național Târgu-Mureș.

Trupul neînsuflețit al lui Mihai Gingulescu va fi pus pe catafalc în foaierul Teatrului Național Târgu-Mureș sâmbătă, 20 august 2016, unde cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face de la ora 13.00. Înmormântarea va avea loc la ora 15.00 în Cimitirul Nou (Sângeorgiu) din Târgu-Mureș.
Transmitem familiei îndoliate sincerele noastre condoleanțe.

Colectivul
Teatrului Național Târgu-Mureș