ŞANTAJ INFORMATIC CU BLOCAREA SITE-URILOR

În perioada 2012 – 2013, cadrele Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism Tg.Mureş/Biroul de combatere a criminalităţii informatice, sub supravegherea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Tg. Mureş, au desfăşurat activităţi specifice pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a unor persoane implicate în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi fraudă informatică, a căror victime erau terţe persoane care administrau diferite site-uri sau pagini web.
În urma cercetărilor efectuate, autorii au fost identificaţi în persoana unui bărbat şi a unei femei, ambii din jud. Gorj, stabilindu-se că modul lor de operare era acela de a lansa atacuri informatice de tip DDOS (Distributed Denial of Service) asupra sistemelor informatice utilizate de persoanele vizate, care nu cedau şantajului de a posta pe site-ul/pagina web pe care le aveau în administrare, diferite bannere publicitare. Acest tip de atac informatic constă în încercarea frauduloasă de a indisponibiliza sau bloca resursele unui calculator prin trimiterea unor „pachete” mari de date, care conduc în final la o suprasaturare a sistemului informatic „ţintă”.
Prin rechizitoriul întocmit de către procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Tg.- Mureş, la data de 28.06.2013, bărbatul şi femeia au fost trimiţi în judecată, pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi fraudă informatică, complicitate la fraudă informatică, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 49 din Legea 161/2003 – TITLUL III privind combaterea criminalităţii informatice şi respectiv art. 194 Cod Penal.
Şi portalul Tirnaveni.ro a fost ţinta unor atacuri informatice în urmă cu câteva luni, atacuri care au dus la blocarea temporară a site-ului. Aceste atacuri au crescut din nou în intensitate în ultima săptămână însă nimeni nu a formulat nicio pretenţie iar portalul a funcţionat fără întrerupere.