Portalul municipiului Târnăveni

RecentStirea zileiStiri locale

Școala de vară “Orașul și satul împreună” în parohia Bobohalma la a III-a ediție

În perioada 29-31 august 2023, în parohia Bobohalma, protopopiatul Târnăveni, s-a desfășurat a III-a ediție a Școlii de vară, „Orașul și satul împreună”. Aceasta a fost organizată de către Asociația Culturală „Artă și tradiție pe Târnave – ACPATT” din Târnăveni, prin doamna Mirela Deteșan, în parteneriat cu parohia Bobohalma, reprezentată de preotul Marius Filip.

În data de 29 august, 17 elevi, împreună cu voluntarii din grupul „Păstrătorii tradiției”, au participat la Sfânta Liturghie, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Domnului. Apoi, au poposit la Pensiunea-muzeu din localitate, care le-a fost prezentată de domnul Victor Vulea, cel care a împletit, împreună cu familia sa, trecutul cu prezentul în acest loc de vis. Astfel, copiii au fost impresionați de arhaicul „atelier al bunicului”, de „casa bunicii”, dar si de amprenta modernă dată de salină sau ciubărul cu jacuzzi. Apoi, s-au relaxat în salină, în hamace, ziua continuând cu jocuri de cunoaștere și activități de dezvoltare personală.

A doua zi a fost dedicată atelierelor meșteșugărești. Primul a constat în țesut la gherghef, produsele finite fiind suporturi pentru ceșcuțe. Copiii au dat dovadă de multă pricepere și hărnicie, realizând frumoase suporturi pentru căni. Apoi, au avut activități sportive și dans, cu domnul profesor de sport Laur Dendrino. Al doilea atelier, cel de bricolaj, le-a captat din nou atenția tinerilor, aceștia confecționând ingenioase brelocuri cu ciucuri din lână. Deoarece a fost necesar lucrul în echipă la ambele ateliere, tinerii s-au apropiat unii de alții, legând frumoase prietenii.

Pictura a fost activitatea desfășurată a treia zi. Atenția la detalii, creativitatea sau răbdarea au fost necesare pentru a picta ustensile de gătit din lemn, ceșcuțe și farfurioare din ceramică. Însă răbdarea le-a fost răsplătită micuților artiști, fiind încântați de felul în care au decorat suporturile de lemn și ceramică. Suvenirurile handmade realizate în cadrul celor trei ateliere au fost păstrate de elevii care le-au realizat.

Scopul Școlii de vară a constat în a le insufla tinerilor participanți dragostea de folclor, tradiții, portul popular românesc și meșteșuguri populare. Toate aceste tezaure tradiționale românești se regăsesc în iubirea de Dumnezeu și de neam, ilustrată atât de frumos de către filozoful Petre Țuțea: „Mă mișc între Dumnezeu și neamul din care fac parte. În afară de acești termeni, nu văd nimic important între cer și pământ”. Astfel, Școala de vară a debutat la biserică, apoi fiecare activitate a început cu rugăciune și, la finalul zilei, cu mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru lucrul bine făcut, cu mult drag și voioșie. Conform zicalei „învățătura la om e comoară și munca cheia ei; păzește bine cheia, ca să nu pierzi comoara”, la Școala de vară s-a urmărit ca și cunoștințele dobândite să fie puse în practică prin activități plăcute și creative.

„Am participat în calitate de voluntar la proiectul «Școala de vară» la «Casa Bobo 10» și m-am bucurat să descopăr un grup frumos de tineri și alți voluntari care au beneficiat de trei zile de ateliere meșteșugărești. Cu toții mi-au inspirat tradiție, atenție și autenticitate, într-un loc fermecat și făcut cu dragoste și trudă. Aprecierea față de valorile românești mi-a crescut și sunt recunoscător pentru aceasta”, a subliniat Cătălin Popșor, student la Universitatea din Sunderland, Anglia, profil „Lucrul cu tinerii și comunitățile”.

Alături de voluntarii menționați, s-au implicat cu mult suflet, formând o adevărată echipă, înv. Cristina Medeșan, prof. Ecaterina Puia, N. Filip, stud. Daria Deteșan, Dana Stroia, Paula Moga și Daniel Ogrean.

Asist. soc. Natalia Filip