Şcoală duală la Blaj. Parteneriat între Bosch, Primărie şi Liceul Tehnologic

Luni, 9 septembrie, la Blaj, a avut loc inaugurarea parteneriatului dintre compania Bosch Automative din Blaj, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din localitate şi Primăria Municipiului Blaj, parteneriat privind programul de învăţământ dual.

Marcarea parteneriatului a avut loc în cadrului unui eveniment organizat de fabrica din Blaj, eveniment care a debutat chiar în cadrul Liceului Tehnologic, locul în care beneficiarii direcţi ai parteneriatului îşi petrec o mare parte din timp, alături de cadrele didactice.

În cea de a doua parte a întâlnirii, invitaţii speciali, alături de elevi şi părinţii acestora, au vizitat fabrica din Blaj, cu precădere atelierul mecanic, atelier în care elevii vor desfaşura o bună parte din partea practică pe care învăţământul dual o prevede, sub îndrumarea, atât a cadrelor didactice, cât şi a mentorilor, ingineri specialişti din companie.

Compania Bosch este prezentă în Blaj de peste 12 ani, fiind prima fabrică deschisă în România de către Grupul Bosch, contribuind în tot acest timp la dezvoltarea economică, socială şi educaţională a regiunii. Pe de altă parte, Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” este o instituţie de învăţământ cu peste 50 de ani de tradiţie în pregătirea tinerilor pentru munca în sectorul industrial, fiind totodată o instituţie de învăţământ care a înţeles că trebuie să le ofere elevilor calificări profesionale care să corespundă nevoilor de pe piaţă.

Astfel, compania Bosch va dota atelierele cu echipamentele necesare pentru ca elevii să beneficieze de cea mai bună pregătire tehnică.

“Din experienţa personală, având în vedere că tatăl meu a fost director al unui liceu tehnologic, ştiu că educaţia este cea mai importantă, teoretică şi practică deopotrivă. Tatăl meu a spus că un maistru bun este mai apreciat decât un inginer mediocru.

După cum am vorbit şi cu domnul preşedinte Dumitrel, la cea mai recentă întâlnire a noastră, vinerea trecută, obiectivul nostu este ca Şcoala duală de la Blaj să fie cea mai bună Şcoală duală din Transilvania!” (dl Alexander Firsching, director comercial Bosch Automotive Blaj)

Cursurile vor avea loc atât în sediul liceului, cât și în incinta fabricii Bosch, unde vor fi efectuate și stagiile de practică. Investiţia în pregătirea profesională a elevilor este un segment important în strategia de implicare în dezvoltarea comunităţii locale. Programul de învăţământ dual reprezintă o sursă importantă de tehnicieni bine pregătiţi, conştienţi cu privire la cerinţele unei fabrici moderne şi cu operarea echipamentelor cu tehnologii de ultimă oră.

Din această toamnă s-au înfiinţat 3 clase în regim de școală duală pentru specializările: sculer matrițer, mecanic în industrie şi utilaje de prelucrări mecanice, electrician constructor și instalații în industrie. În total este vorba de 55 de locuri pentru elevi din clasa a IX–a. În plus, elevii cuprinşi în program primesc echipament de lucru, rechizite, servicii medicale, prânz gratuit la cantina fabricii, transport gratuit, prioritate la angajare, având şi posibilitatea de a-şi continua studiile în cazul în care doresc să obţină diploma de bacalaureat. Mai mult de atât, elevii beneficiază de o bursă atât din partea statului, cât şi din partea companiei Bosch Automotive.

Alba 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.