Şcoli cu probleme “istorice”

Şcoala gimnazială Traian şi Liceul Tehnologic Târnăveni (de Chimie) au fost declarate după Revoluţia din 1989 monumente istorice. Această situaţie impune ca reabilitarea lor să fie realizată fără a se aduce modificări structurii iniţiale, fiind necesară păstrarea întregii arhitecturi ale clădirilor.

Pentru reabilitarea conformă a celor două şcoli s-au întocmit proiecte, care au fost evaluate la peste 4 milioane de euro pentru Şcoala gimnazială Traian şi peste 3 milioane de euro pentru fostul liceu de chimie. Deoarece costurile depăşeau cu mult posibilităţile bugetului local au fost întocmite proiecte pentru a se obţine finanţare europeană, dar acestea au fost respinse.

Administraţia locală a cheltuit până acum peste 50.000 de euro pentru actualizarea proiectelor, ale căror cerinţe s-au tot modificat de-a lungul timpului” a afirmat primarul Sorin Megheşan la ultima şedinţă a Consiliului Local.

Nici solicitările la ministerele de resort nu au avut mai mult succes, răspunsul fiind mereu acelaşi, “nu sunt bani iar situaţia este similară în multe alte localităţi din ţară”.

Recent, pentru a preveni un dezastru, Liceul Tehnologic a îngrădit cu bandă semnalizatoare o parte a şcolii, deoaerece exista pericolul ca tencuiala desprinsă să rănească trecătorii. La fel se poate întâmpla şi la Şcoala gimnazială Traian, unde deocamdată nu s-au luat astfel de măsuri.

Problema este însă că numărul elevilor scade vertiginos, ceea ce va reduce şi mai mult şansele de finanţare pentru reabilitarea acestor şcoli “monument istoric”, care sunt tot mai periculoase din punct de vedere al siguranţei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.