RecentStirea zileiStiri locale

Se poate cumpăra retroactiv vechime la pensie până în 2025. Cât costă un an de vechime

Oamenii care nu s-au pensionat încă îşi mai pot cumpăra vechime la pensie pentru perioade de timp din ultimii 6 ani, în care nu au lucrat, până la finalul anului 2024, conform unei OUG aprobate de executiv joi.

Guvernul a prelungit până la finalul anului 2024 perioada în care oamenii care nu s-au pensionat încă se vor putea asigura retroactiv la sistemul public de pensii pentru cel mult şase cumulaţi, cuprinşi, la alegere, între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială, dacă în perioadele pentru care vor să se asigure retroactiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE ori în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. În acest sens, guvernul a aprobat joi, 31 august, o OUG pentru modificarea OUG 163/2020 care reglementează asigurarea retroactivă la pensie.

Oamenii care nu s-au pensionat încă, cărora le lipsesc perioade de vechime în muncă se pot asigura retroactiv la pensie prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii.

Aceştia trebuie să îndeplinească toate condiţiile de mai jos:

  • să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • să nu fi realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • să nu aibă obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Pe ce perioadă vă puteţi asigura retroactiv la pensie: cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare socială.

OUG aprobată de guvern joi reglementează asigurarea retroactivă la pensie, în baza unui contract de asigurare socială, pentru o perioadă de cel mult 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului cu Casa de Pensii.
În acest interval de cel mult 6 ani, puteţi să vă asiguraţi retroactiv la pensie pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Până când puteţi încheia acest contract de asigurare socială cu Casa de Pensii ca să vă asiguraţi retroactiv la pensie?

Până la finalul anului 2024 puteţi încheia contract de asigurare socială cu Casa de Pensii de care aparţineţi, prevede OUG aprobată de guvern la 31 august.

Important

Contractul de asigurare socială se încheie doar pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.


Citeste continuarea