Sfatul nutriţionistului: V-ati întrebat vreodată cât de nesănătosi sunt mititeii?

  Este sezonul gratarelor, iar masa in aer liber trebuie sa conțină obligatoriu – mici, sau mititei. 


   V-ati întrebat vreodată cât de nesănătosi sunt?! 

 Știți ca 1 mic, are in medie 80g si aproximativ 300 kcal, majoritatea reprezentate de grăsimi si unde mai pui ca fara o felie de pâine alba si 2 linguri de muștar cu zahar, si un pahar de bere rece, care abunda in calorii, mititeii sunt “seci”. 

 O alta problema, o  reprezinta prepararea pe gratar cu cărbuni/lemne. Preparata direct pe sursa de foc,  prin combustie se genereaza substante foarte toxice. Cauza acestei nocivitati o constituie grasimea topita care se scurge pe carbuni sau lemne si se transforma in hidrocarburi aromatice policiclice, care au efecte negative asupra intreg organismulului. Carnea arsa este si ea o alta cauza a aparitiei unor boli, spre exemplu cancerul, si a inflamației in corp. 


  Alternative, placa ceramica, grill/grătar ceramic. 

 Ficatul este suprasolicitat atunci când combinati mititeii cu multă pâine şi apoi consumati băuturi alcoolice.

 Pentru a nu va expune organismul la astfel de situații in care doar papilele gustative si centrii plăcerii sunt avantajati, consumati mititei, ocazional, foarte rar, si carne gătită pe grill ceramic, serviti lângă o salata de crudități si muștar Dijon fara zahar, înlocuiți băuturile alcoolice cu apa, apa plata infuzata, limonada cu miere, iar la maxim 30 minute de la consum, faceți mișcare, fie sub forma de dans, inot, tenis, plimbare etc. 

Carmina Stroia

Nutritionist specializat in Testari Genetice, Nutritie clinică si comunitara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.