Sfaturi pentru a vă adapta căutarea unui loc de muncă în perioada post COVID-19

Criza provocată de COVID-19 a adus schimbări majore în viața noastră: schimbarea modului în care muncim, facem sport, mâncăm, călătorim, facem cumpărături – chiar și a modului în care socializăm („ne întâlnim peZoom?”).

Căutarea unui loc de muncă nu face excepție. În măsura în care anumite țări au început să relaxeze măsurile de distanțare socială și așteptăm cu nerăbdare perioada post-COVID-19, vă oferim șase sfaturi scurte pentru a vă ajuta să vă adaptați căutarea unui loc de muncă la evoluția pieței muncii.

Fiți flexibili cu privire la tipurile de posturi pe care le căutați

Deși, din cauza crizei provocate de COVID-19, multe întreprinderi au sistat complet angajările, altele (de exemplu, cele care activează în domeniul serviciilor de vânzare cu amănuntul online, al serviciilor de curierat/livrare prin poștă, în supermarketuri și farmacii) au nevoie de personal suplimentar pentru a face față cererii crescute ca o consecință directă a acestei crize. Fiți flexibili cu privire la tipurile de posturi pe care le căutați și veți avea șanse mult mai mari de a găsi postul care vi se potrivește.

Fiți mai activ online

Având în vedere că multe țări continuă să aplice măsuri de distanțare socială, foarte puține interviuri se derulează acum față în față, iar posibilitățile de relaționare sunt foarte limitate. De asemenea, este posibil ca volumul de muncă la distanță să crească și în perioada post-COVID-19. Prin urmare, este esențial să aveți o prezență online intensă și profesională. Actualizați-vă profilul profesional pe LinkedIn și pe alte rețele sociale cu experiența profesională, competențele și calificările relevante, pentru ca persoanele care recrutează să vă poată reține mai ușor CV-ul pentru un post. Pornind de la acest aspect, asigurați-vă că toate conturile dumneavoastră personale sunt protejate prin setări de confidențialitate corespunzătoare.

Folosiți cât mai multe site-uri și liste

Când faceți căutări pentru un loc de muncă, nu vă încăpățânați să apelați la aceleași site-uri și liste, mai ales dacă nu au dat rezultatele dorite. Utilizând mai multe canale și o gamă largă de site-uri veți putea să vă asigurați că vă depuneți candidatura pentru toate posturile care ar putea fi relevante pentru dvs. Cele mai multe site-uri de căutare a unui loc de muncă vă permit să efectuați căutări după locație, salariu, cuvinte-cheie și programul de lucru.

Exersați interviul video

Deoarece contactul personal s-a redus la minimum și apar din ce în ce mai multe posturi care presupun munca la distanță, sunt mari șanse ca locul de muncă căutat să implice susținerea unui interviu video. Exersați-l înainte cu un membru al familiei sau cu un prieten – vă va ajuta să evitați surprize neplăcute la care poate nu v-ați gândit. De exemplu, microfonul și căștile funcționează? Laptopul este încărcat complet? Conexiunea la internet este stabilă și sigură? Există decalaje audio semnificative? Pentru a face cea mai bună impresie, nu uitați să vă îmbrăcați într-o ținută profesională, vorbiți uitându-vă direct în cameră și alegeți un loc bine iluminat.

Faceți un CV video

O metodă excelentă de a ieși în evidență și de a le permite angajatorilor să-și facă o idee despre personalitatea și competențele dvs., este să încărcați un CV video pe rețelele dvs. sociale (în special pe LinkedIn). Gândiți-vă la tipurile de întrebări care ar putea să vă fie adresate în timpul interviului și faceți un scurt material video în care să răspundeți la câteva dintre ele. Aceleași reguli ca pentru interviurile video se aplică și în acest caz: îmbrăcați-vă într-o ținută profesională, vorbiți uitându-vă direct în cameră și alegeți un loc liniștit, bine iluminat.

Ameliorați-vă competențele

Există multe cursuri, certificări și calificări online disponibile, iar autoizolarea ar putea fi ocazia perfectă să vă înscrieți la unul dintre ele. Poate ați remarcat o anumită competență care este cerută în numeroase oferte de muncă și considerați că v-ar fi utilă dacă ați avea-o? Dacă abordați căutarea unui loc de muncă ca o activitate cu normă întreagă și acționați pentru a vă dezvolta activ competențele profesionale, procesul de recrutare va fi probabil mai rapid și le veți demonstra angajatorilor implicarea și motivația dvs.

Sperăm ca aceste sfaturi să vă ajute să intrați pe piața muncii post-COVID-19!

În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.