Situația Covid 19 în Mureș, marți 31 martie

În județul Mureș, la data de 31 martie, ora 13.00, se înregistrează 5.609 persoane autoizolate la domiciliu și 328 de persoane aflate în spațiile de carantină. În ultimele 24 de ore, 97 de persoane au ieșit din autoizolare la domiciliu și 2 persoane au ieșit din carantină. De asemenea, 47 de persoane din județul Mureș sunt internate cu suspiciune de infecție cu Coronavirus.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș a luat astăzi, 31 martie, o nouă decizie pentru protejarea persoanelor vârstnice. Astfel, ca urmare a hotărârii CJSU, primarii mureșeni vor lua măsuri pentru a ajuta persoanele în vârstă de peste 65 de ani, bolnavi cronici, fără aparținători, să obțină rețetele medicale și, totodată, vor asigura achiziționarea medicamentelor aflate în schema de tratament. Această nouă măsură va limita deplasarea persoanelor în vârstă la medic sau farmacii, evitând totodată contactul cu alte persoane.
Articolul 1 al Hotărârii CJSU nr. 11 din 31.03.2020: “În perioada stării de urgență, primarii municipiilor, orașelor și comunelor din județul Mureș, în calitate de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență, vor lua măsuri pentru sprijinirea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavi cronici, fără aparținători, pentru obținerea prescripțiilor medicale și a medicamentelor aflate în schema de tratament, după cum urmează:

 • vor identifica persoanele vârstnice, bolnavi cronici, fără aparținători, care necesită sprijin pentru obținerea prescripțiilor medicale în vederea limitării deplasării acestora și a interacțiunii cu alte persoane;
 • vor lua legătura cu medicii de familie/specialiști pentru prescrierea și eliberarea documentelor medicale/rețetelor și ridicarea/achiziționarea medicamentelor.”
  În ultimele 24 de ore, peste 270 de polițiști mureșeni au desfășurat peste 425 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 2.800 de persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.
  De asemenea, 130 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate din județ au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. Ca urmare a acțiunilor, pentru abaterile constatate au fost aplicate 198 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 362.000 de lei, majoritatea pentru nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare nr. 2 și 3.
  Totodată, o persoană a fost mutată din izolare la domiciliu în carantină instituționalizată, întrucât nu a respectat prevederile legale incidente. Au fost controlate în trafic peste 360 de autovehicule și legitimate peste 1600 de persoane.
  Polițiștii mureșeni vor continua să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara țării.
  Ieri, 30 martie 2020, Direcția de Sănătate Publică a județului Mureș a controlat 3 unități de tip “market”, aplicând două amenzi în valoare totală de 4.600 lei pentru neefecturarea curățeniei și a dezinfecției, dar și pentru lipsa substanțelor dezinfectante.
  Dacă apar sesizări ale persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu sau în carantină, acestea pot apela numerele Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției: 0265 208 000 / 0265 233 652 sau numerele DSP Mureș: 0265 261152 (permanență) și mobil: 0731 338 057, 0731 338 064, 0790011872, 0790011874, 0790011873 (în intervalul orar 8-20).
  De asemenea, numerele sunt destinate și primăriilor din județ care au întrebări referitoare la persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, sau alte aspecte legate de gestionarea situației “Coronavirus” la nivel local.

Cancelaria Prefectului
Instituția Prefectului – Județul Mureș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.