RecentStiri locale

Slovenii nemulțumiți de angajarea de muncitori români

360 de muncitori români au ajuns în Slovenia vineri seară, aproape de două ori mai mulți decât numărul previzionat cu 2 săptmâni înainte. Nouă autobuze Nomago cu 18 șoferi au așteptat două zile în vama ungaro-română înainte de intrarea în țară.

Poliția slovenă a verificat, miercuri, condițiile în care lucrătorii români rămân în fermele de hamei, unde vor petrece cele șapte zile în carantină.

Un alt transport a plecat noaptea de la Târnăveni, fapt care a stârnit un val de controverse.

Cititorii publicației slovene se întreabă de ce trebuie să fie aduși lucrători români pentru a planta hameiul și nu sunt angajați cetățenii sloveni. „Avem zeci de mii de oameni fără serviciu și mii de șomeri, oare nu se găsesc 360 de muncitori pe partea însorită a Alpilor care să aibă grijă de aurul nostru verde?“, se întreabă Igor într-un comentariu la articolul care vorbește despre sosirea celor 360 de români în Slovenia, se arată pe site-ul publicației slovene Vecer.com.

Majda îi răspunde însă: „Muncitorii români lucrează pentru 2 euro, dorm în containere lângă câmpuri, sunt pe câmp de dimineață până la amurg, primesc 3 conserve și asta este. Pentru ultima oară, fermierii din Savinjska au strigat că muncitorii noștri nu vor putea rezista la aceste munci. Dacă am fi fost plătiți în mod corespunzător, da, dar pentru situația noastră, 2 euro nu este suficient“.

În luna martie, președintele Asociație cultivatorilor de hamei din Slovenia, Janez Osset, se declara îngrijorat de faptul că „muncitorii români, cei mai bine cotați lucrători de hamei, nu vor putea ajunge în Slovenia pentru recolta din hamei din acest an“, notează Vecer. La acea vreme, Osset spunea că deja ar fi trebuit să existe 800 până la 1000 de muncitori români în Slovenia pentru a putea începe lucru la hamei.

Sursa: https://www.stiridiaspora.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *