Sotul meu apeleaza la jocuri de noroc

Sotul meu este dependent de jocuri de noroc. Ma ingrijoreaza situatia pentru ca nu da semne ca ar vrea sa inceteze. Ce sa fac sa nu se agraveze situatia?

Marieta, 47 ani

In primul rand, ceea ce ar trebui sa stie orice persoana despre dependenta jocurilor de noroc este ca:

– Aceasta este ca oricare alta dependenta

– Reprezinta o modalitate de a face fata realitatii de zi cu zi.

De obicei, cauza este profunda, de natura inconstienta, adica persoana nu stie care e motivul real pentru care mentine aceasta strategie. Tocmai de aceea dialogurile tensionate pe tema jocului nu sustin procesul de revenire, ci il acutizeaza.

Ce poate face persoana apropiata?

  1. Sa aiba o abordare blanda

Orice repros va intari comportamentul pentru ca persoana in cauza se simte judecata si, deci, neacceptata. Ca urmare va cauta un mediu in care sa se simta bine, acceptat, adica cel oferit de jocuri de noroc.

Desigur, aspectul financiar poate deveni un subiect de discutie sensibil, insa acesta este particular si difera in functie de apetenta persoanei pentru joc si resursele la care aceasta are acces.

  • Rabdare

Adictia nu trece peste noapte. La fel ca oricare alta dependenta e necesara o buna perioada de timp, ajutor constant si o hotarare nestramutata din partea persoanei, rezistenta la orice tentatie, pentru a renunta la activitate.

  • Nu e ,,vina” nimanui

As vrea sa fiti asigurati ca, oricat de tentant este sa plasati vina pe jocurile de noroc, acestea sunt prea putin responsabile. Responsabilitatea ultima este a persoanei care alege produsul de pe raft sau il cere in mod explicit. Ca atare, dependenta de jocuri de noroc este decizia persoanei si nu a altora.

Insa aceasta este doar o parte din intreaga imagine de ansamblu. Adevarul este ca aceasta dependenta este rezultatul unor factori asupra carora se poate ca persoana sa nu fi avut deloc control. De multe ori situatia financiara si lipsa perspectivelor este un factor motivant, la fel cum neplacerile si tracasarile zilnice imping persoana sa se implice in activitati de recreere, care ii ofera o stare de bine.

  • Jocul ca modalitate de a face fata problemelor

Mai mult, nu e exclus ca persoana sa aleaga jocurile de noroc ca strategie de a face fata emotiilor resimtite cu privire probleme tacute, de fundal, care sunt greu de abordat. Ceea ce este sigur, este ca in cazul fiecarei persoane, sunt atat factori controlabili, cat si incontrolabili care au dus la aparitia dependentei si o mentin.

  • Conversatii relaxante

Va recomand ca in prima faza sa procedati astfel: sa deschideti subiectul intr-o maniera blanda, fara a trage persoana la raspundere, ci cu intentia de a o cunoaste mai mult.

Momentul ideal este cel in care toate persoanele se simt bine si sunt relaxate, ca atare nu domneste tensiunea. Adresarea corecta este cea in care realizati ca s-ar putea ca persoana sa nu doreasca sa vobeasca despre asta, dar dumneavoastra adordati subiectul la fel cum ati vorbi despre ultimul meci de fotbal pe care persoana l-a urmarit. Adica fara greutate, fara vreo urma de repros!

In acelasi timp, sa nu uitam ca e alegerea fiecarei persoane sa faca ce doreste, iar aceasta libertate ii revine deplin. E discutabil aspectul financiar cand acesta dauneaza buna-starea familiei, caz in care e necesara o rezolvare practica si eficienta pe termen scurt, mediu si lung, care sa fie avantajoasa tuturor.

In concluzie, ceea ce puteti face din postura unei persoane apropiate este sa gestionati situatia cu blandete si fara repros. Nu puteti lua decizii in locul persoanei, iar sansele de a influenta comportamentul sunt reduse, ceea ce inseamna ca cea mai buna abordare este cea in care va oferiti acceptarea si suportul emotionat atat de necesar.

Va urez multa bafta!

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre acest subiect sau vreti sa intrati in conversatie, accesati pagina Consiliere Personala Tarnaveni. Iar daca va doriti un raspuns personalizat, nu uitati ca acum avem un Centru de Psihologie in Tarnaveni, situat in centru, mai exact pe Str. Republicii nr.74/C. 

Miruna Calbor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.