Stiri locale

Sportul minții și cum să-l antrenezi

Antrenarea minții face parte din ramura psihologiei care se concentrează pe dărâmarea barierelor mentale ale atleților de orice fel care îi împiedică în a-și atinge potențialul. Dacă te concentrezi pe aptitudinile mentale de care ai nevoie pentru a fi învingător în orice tip de competiție sportivă, antrenamentul mental reușește să îmbunătățească performanța jucătorului.
Psihologia sportului ajută la perfecționarea atitudinii și a aptitudinilor mentale pentru a putea juca cât mai bine prin identificarea limitărilor și prin adoptarea unei filozofii sănătoase asupra sportului pe care-l practici. Iată câteva sfaturi despre cum să-ți antrenezi mintea:

  1. Îmbunătățește-ți concentrarea
    Mulți atleți dispun de o concentrare foarte bună, dar când vine vorba de distrageri, aceștia au tendința de a-și muta atenția de la obiectivul jocului către o zonă greșită. Orice jucător trebuie să cunoască cu exactitate obiectivul jocului fără a se lăsa influențat de alte diversiuni. Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să-ți menții creierul sănătos și apt pentru orice încercare.
  2. Sporește încrederea de sine
    Pentru atleți este foarte important să se pregătească cu ei înșiși pentru a-și putea depăși temerile. Dacă ai foarte multe incertitudini înaintea performanței tale, poți foarte ușor sabota antrenamentul și munca pe care ai depus-o până în momentul respectiv. Încrederea de sine este o abilitate de bază pentru relaționarea cu celelalte aptitudini mentale.
  3. Fă față erorilor
    Se poate întâmpla să ai o înfrângere sau să pierzi un joc din diferite motive. Important e să știi cum să abordezi situația. Controlul emoțional este o condiție prealabilă când urmează să intri într-un joc. Atleții, în general, au așteptări mari și stricte și prezintă un stres intens când fac câte o eroare. Este important să acceptăm că erorile fac parte din domeniul sportiv. De asemenea, aceste așteptări trebuie luate în considerare pentru a putea ajuta sportivii să nu se simtă sub presiune atunci când fac greșeli. 
  4. Sistem de valori sănătoase
    Ca sportiv de performanță este foarte important să analizezi și să identifici atitudinile dăunătoare și să le înlocuiești cu un sistem de valori care îmbunătățesc performanțele. Convingerile iraționale slăbesc performanțele și te vor ține în loc, indiferent cât de mult încerci sau cât de mult te antrenezi. Un psihic sănătos este un psihic capabil de orice. De exemplu, Muskan Sethi a devenit prima jucătoare de sport strategic de sex feminin din India care a ales să împărtășească și să promoveze acest sport al minții. Dragostea pentru jocurile strategice și impactul pe care munca sa a avut-o, au făcut-o să convingă cât mai multe femei din India să adopte o atitudine pozitivă asupra acestor tipuri de sport.

5.Comunicare și solidaritate
Dacă faci parte dintr-un sport care presupune munca în echipă, atunci trebuie să-ți îmbunătățești abilitățile de comunicare. O parte foarte importantă în psihologia sporturilor și a antrenamentului mental este aceea de a-ți ajuta coechipierii să-și dezvolte simțul solidarității. Cu cât lucrați împreună ca o echipă, cu atât aveți mai bune rezultate colaborative.

6.Găsește zona de concentrare maximă
Jocurile provoacă un stimul foarte intens, care îi provoacă jucătorului o senzație de putere și o atitudine foarte încrezătoare. Acest stimul este necesar pentru activarea mentală astfel încât să desfășoare activitatea cât mai bine. Acest stimul de concentrare maximă variază de la o persoană la alta și e important ca fiecare jucător să profite de el, dar să nu exagereze. Orice jucător trebuie să găsească acea linie fină între entuziasmul pozitiv și cel suprasolicitant.

7.Motivație proprie pentru rezultate excelente
Indiferent de sportul pe care-l practici este important să poți distinge nivelul de motivație pe care îl ai înainte de a începe o partidă și motivul pentru care ești motivat să-l parcurgi. Mulți atleți care au o motivație extrinsecă joacă de cele mai multe ori pentru motive greșite, cum ar fi de exemplu atleții care participă în anumite sporturi sub presiunea sau din dorința unor forțe exterioare. Motivația trebuie să vină de la sine, iar când joci o faci pentru tine, nu pentru altcineva.

7.Puncte forte
Toți antrenorii buni folosesc scheme, strategii și atitudini manageriale pentru a-și putea ajuta jucătorii să se pregătească mental pentru o competiție. Indiferent de sportul pe care-l practici, fie fotbal sau șah, trebuie să ai în vedere o strategie care se modelează după punctele tale forte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *