Stiri locale

Stagiunea 57 la compania Liviu Rebreanu a Teatrului Naţional Târgu Mureş+

Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu-Mureș își propune în Stagiunea 2018-2019 să iasă în fața publicului său cu nu mai puțin de nouă premiere.

SALA MARE

TEROARE, de Ferdinand von Schirach, regia Bobi Pricop, dramaturgie contemporană

Avionul de pasageri LH 2047, cu 164 de pasageri la bord, este deturnat de un terorist către un stadion cu 70.000 de oameni. Pilotul de vânătoare Lars Koch încalcă ordinul superiorului său și doboară avionul, pentru a-i salva pe spectatori. Ar trebui el condamnat pentru crimă?

Scena teatrului devine un tribunal, iar voi sunteți jurații care alcătuiesc instanța.

La sfârșitul procesului va trebui să votați, iar decizia voastră va determina finalul spectacolului. Este maiorul Lars Koch vinovat sau nu?

Este uciderea persoanelor nevinovate permisă în cazuri extreme? Pe pagina web terror.theater poți vedea cum au votat deja spectatori din toată lumea în cazul pus în discuție de piesa lui Ferdinand von Schirach.

NAVIGATORUL de Conor McPherson, regia Cristian Juncu, comedie neagră

Navigatorul este o piesă scrisă de autorul dramatic Conor McPherson în anul 2006. Acțiunea este plasată în Baldoyle, o suburbie din Dublin, în Ajunul Crăciunului. Piesa îl are în centru pe James „Sharky” Harkin, un alcoolic care locuiește cu fratele său orb și în vârstă – Richard Harkin. Pe măsură ce încearcă să stea departe de băutură pe perioada sărbătorilor, Sharky trebuie să îi țină piept irascibilului Richard, dar și propriei conștiințe care îl bântuie.

Piesa a fost nominalizată la Premiile Tony și Premiul Olivier pentru Cea Mai Bună Piesă.

Regizorul Cristian Juncu va lucra la montarea acestui spectacol împreună cu scenograful Cosmin Ardeleanu, cel cu care a realizat la Compania Liviu Rebreanu și spectacolele Școala Nevestelor și Dinte pentru dinte, care se joacă cu succes şi astăzi.

MOCHETA de Frații Presnyakov, regia Sorin Militaru, comedie neagră

Consideraţi cei mai jucaţi autori ruşi după Cehov, reputaţia lor a depăşit demult graniţele Rusiei, umorul lor negru devenind o marcă în întreaga lume, Fraţii Presnyakov ajung, în sfârşit şi la Târgu-Mureş. Mocheta este una dintre primele lor piese, în care şi-au imaginat cum s-ar schimba viaţa unor oameni obişnuiţi dacă ar descoperi într-o zi un cadavru sub mochetă. Regizorul Sorin Militaru propune publicului târgumureșean viziunea sa asupra acestui text savuros, însoțit în demersul său artistic de către scenografa Oana Micu. Dacă mai spunem și că spectacolul îi are distribuiți pe majoritatea actorilor Companiei Liviu Rebreanu, avem premisele unei producții extreme de incitante.

D’ALE CARNAVALULUI de I.L. Caragiale, regia Adi Iclenzan, comedie

Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu-Mureș propune un nou titlu din dramaturgia lui I. L. Caragiale: D’ale carnavalului, de această dată, în viziunea regizorului Adi Iclenzan, însoțit de scenograful Bogdan Spătaru.

„Am ales această piesă din întrega operă a lui Caragiale datorită potențialului acesteia de a genera reacții diamentral opuse. În diferite contexte socio-politice, D’ale Carnavalului a reușit fie să distreze, fie să înspăimânte. De aici pornește exercițiul pe care doresc să-l propun publicului. Râdem? Și dacă da, de cine? De noi, de alții, de toți, de unii? Sau ni se face teamă? Și dacă da…” mărturisește regizorul Adi Iclenzan.

TREI FEMEI ÎNALTE de Edward Albee, regia Alexandru Dabija, dramaturgie contemporană

Trei femei înalte este cea piesa dramaturgului american Edward Albee și reprezintă propunerea regizorului Alexandru Dabija pentru această stagiune a Companiei Liviu Rebreanu. Trei femei înalte este textul cu care dramaturgul american revenea în atenţia criticilor şi a publicului şi câştiga Premiul Pulitzer în 1994 și este o poveste despre viaţă, despre împliniri şi eșecuri, despre iubire şi despre conflict.

Alexandru Dabija este unul dintre cei mai valoroşi regizori de teatru din România. Vorbind despre crezul său artistic, Alexandru Dabija spune: ,,Pentru mine important este lucrul cu actorul. Pentru asta sunt cunoscut, pentru asta mi s-a dus buhul.

Şi atunci, foarte importantă este distribuţia, foarte importantă pentru adecvarea actorului la rol. Şi după aceea, importantă este chimia aceea specială care se întâmplă între actor şi regizor şi care este, poate, cea mai spectaculoasă parte ascunsă a unui spectacol. Ceva din seducţia asta reciprocă pe care noi o exersăm, zilnic, timp de o lună şi jumătate-două, [îmi doresc] să treacă după aia în spectacol, între actor şi public”.

SALA MICĂ

OFFLINE, spectacol pentru tineret, Trupa Guga Junior, regia Laurențiu Blaga, dramaturgia de scenă: Daniel Oltean

Trupa GUGA Junior a Teatrului Național Târgu-Mureș revine în noua stagiune cu spectacolul OFFLINE. Acesta este rezultatul unui proces de devised theatre prin care actorii-elevi au explorat teatral problema lipsei comunicării în relațiile interpersonale în rândul tinerilor de azi. Când suntem contectați cu realitatea? Când suntem offline? – Acestea sunt doar două întrebări pe care tinerii actori încearcă să le supună atenției. Spectacolul face parte din proiectul Erasmus+ prin intermediul filialei irlandeze Leargas, Waterford Youth Arts (WYA).

Din distribuție fac parte: Denisa Buruian, Mara-Alexandra Jula, Crina Petrișor, Sergiu Olar, Mara Sermășan, Ionuț Stoinea, Rareș Toncian. Echipa artistică a proiectului este alcătuită din Laurențiu Blaga – regizor, Daniel Oltean – dramaturg de scenă, Zeno Apostolache Kiss – pregătire muzicală și aranjament muzical, Alexandra Moldovan – coregrafie, Kaszoni Attila – light design.

ALBINA DIN CAPUL MEU de Roland Schimmelpfennig, regia Theodor-Cristian Popescu, dramaturgie contemporană

O experiență teatrală dificil de catalogat. Trei ghizi te vor conduce înspre copilul ce ai fi putut fi, iar de acolo… Regizorul Theodor Cristian Popescu propune un text inedit al unui autor dramatic extrem de interesant, Roland Schimmelpfennig, cunoscut publicului pentru texte precum PUSH UP 1-3, Noaptea arabă, Aici și acum sau Copilul zburător.

Însoțit de scenograful Mihai Păcurar și light designer-ul Lucian Moga, regizorul ne oferă premisele unui spectacol pentru toate vârstele. În această călătorie vom fi călăuziți de actrițele Roxana Marian, Georgiana Ghergu și Loredana Dascălu.

Theodor Cristian Popescu este regizorul care a mai montat la Compania Liviu Rebreanu, spectacolede succes, precum Cloaca și Capu’ de bizon, care se joacă și azi cu casa închisă.

Proiecte în colaborare:

Sala Mare

BAL MASCAT CU MISS LIBERTY LA NEW YORK, de Mircea M. Ionescu, regia Kincses Elemér, în parteneriat cu Teatrul Mihai Eminescu Chișinău

NU MĂ UITA!, spectacol pluridisciplinar, regia: Laurent Schuh, în parteneriat cu compania pariziană Les Arts Et Mouvants

RELUĂRI

SALA MARE

BULGAKOV 17 după Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, regia: László Bocsárdi

IVANOV de A. P. Cehov, regia Claudiu Goga

CARTEA JUNGLEI după R. Kipling, regia Oana Leahu

DINTE PENTRU DINTE după Zeul carnagiului de Yasmina Reza, regia: Cristian Juncu

O SCRISOARE PIERDUTĂ. PREA MULTĂ VORBĂRIE după I.L. Caragiale, regia: Gavril Cadariu

ȘCOALA NEVESTELOR după Molière, regia: Cristian Juncu

STEAUA FĂRĂ NUME de Mihail Sebastian, regia: Erwin Șimșensohn

SALA MICĂ

DOMNUL URMUZ SCRIE PAGINI BIZARE, scenariul și regia Gavriil Pinte,

CAPU’ DE BIZON de David Mamet, regia Theodor Cristian Popescu

TATĂL MEU, PREOTUL de Gabriel Sandu, regia Leta Popescu,

CAMERA 701 de Elise Wilk, regia: Rareș Budileanu

CAMPIONATUL DE IMPROVIZAȚIE concept: Keith Johnstone, antrenori: Vlad Massaci și Mihaela Sârbu

CLOACA de Maria Goos, regia: Theodor-Cristian Popescu

DOUBLE BIND text și regie: Réka Kincses și Alina Nelega

ÎN TRAFIC text șiregie: Alina Nelega

Limba maternă – MAMELOSCHN de Sasha Marianna Salzmann, regia: Olga Macrinici

O VIAȚĂ SIGURĂ de Elena Vlădăreanu, regia: Robert Bălan

:p – PATRU PIESUȚE POLITICE DESPRE DUȘMANI de Csaba Székely, regia: Aba Sebestyén

PORTUGHEZUL de Zoltán Egressy, regia: Elemér Kincses

SOȚ DE VÂNZAREde Mikhail Zadornov și Serghei Fomin, regia: Csaba Varga

TREI SURORI de A.P. Cehov, regia: Zsolt Harsányi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *