SUNT OBLIGATORII DE LA 1 NOIEMBRIE CAUCIUCURILE DE IARNĂ ?

Schimbările bruşte de temperatură din ultima perioadă, care au culminat marţi cu ninsorile din judeţul Braşov, generează şi anul acesta neclarităţi în rândul şoferilor cu privire la obligativitatea echipării anvelopelor de iarnă. Versiunea actuală a Codului Rutier nu prevede un interval obligatoriu de echipare a maşinilor cu anvelope de iarnă, însă stipulează clar că în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă. Purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.

“Spre exemplu, daca pe 31 decembrie este soare, iar carosabilul nu este acoperit cu zăpadă, Poliţia Rutieră nu are cum să te amendeze legal că nu ai cauciucuri de iarnă pe maşină”, a precizat un oficial de la Brigada Rutieră citat de Mediafax.

În cazul în care sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, sau că acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege („conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisa” – Art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier), şoferii riscă până la 1.600 de lei amendă (20 de puncte de amendă, fiecare punct costând şoferii 80 de lei).