SUNT TIGANII O PROBLEMA LA TARNAVENI? Analiza Tirnaveni.ro

Exercitiu de imaginatie. Va aflati pe patul de spital cu o nevoie acuta de transfuzie de sange. Primul donator cu o grupa compatibila care apare este tigan. Acceptati transfuzia sau o refuzati pe motiv de etnie? Sa fim seriosi, majoritatea nu ar clipi nicio secunda si ar accepta orice varianta de salvare a vietii. Cam astfel se pune problema cand judecam oamenii dupa etnie. Faptele unui om nu pot fi analizate dupa etnia din care face parte, la fel nici dupa familia ori rudele sale. Fiecare individ are propria personalitate si trebuie sa raspunda pentru faptele proprii. Din pacate si noi romanii ca popor, suntem judecati dupa natiunea din care ne-am nascut si nu dupa valoarea fiecaruia.

Asadar revenim cu intrebarea: Sunt tiganii o problema la Tarnaveni? Raspunsul este ca NU.

DAR Infractorii sunt o problema la Tarnaveni! Iar acestia trebuie pedepsiti conform legii fara nicio abatere. Credeti ca natiunea germana musteste de constiinta si se trezeste dimineata cu cele mai bune intentii in cap, nestiind cum sa mai faca cate o fapta buna? Nici vorba. Neamtul de rand se teme de consecintele grave pe care le-ar putea suferi atunci cand incalca vreo regula, iar din acest motiv este foarte constiincios si disciplinat. Iar aceste caracteristici se rasfrang apoi in nivelul de trai Germaniei.

De ce tiganii au ajuns sa fie considerati o problema? Pentru ca lipsa de disciplina si caracterul nomad pe care aceasta etnie l-a avut de-a lungul secolelor s-au mostenit gresit de catre noile generatii. Ceausescu a reusit sa ii civilizeze cu forta pe multi dintre tiganii Romaniei, ajungand sa existe generatii intregi de oameni culti si foarte buni profesionisti in domeniile lor de activitate. Dupa 1989 educatia fortata a fost lasata deoparte iar mostenirile strabune ale tiganilor, deveniti in mod suspect denumiti romi cu toate ca ei isi spun tot tigani, si-au spus din nou cuvantul.

Nu e o rusine sa fii tigan. De la o astfel de judecata si pana la conceptul de sclavie nu a fost decat un pas in secolele trecute. Dar daca oamenii de stiinta ar fi gandit atat de ingust azi, nu mai puteam vorbi de tehnologie de buzunar sau cucerirea spatiului cosmic. Deci nu e o rusine sa fii tigan insa e condamnabil sa fii infractor, este rusinos si chiar periculos sa fii nespalat, puturos si fara bun simt. Dar toate acestea se rezolva prin educatie si prin coercitie, fara nici cea mai mica abatere.

Ce avem la Tarnaveni nu putem numi o problema a tiganilor ci una a infractorilor, carora li s-a permis prea mult. Ca si comunitate nu ne intereseaza nationalitatea celor care sparg o casa, ci starpirea acestor elemente din cadrul societatii. Pe de alta parte aceeasi societate trebuie sa le indice clar tuturor si modalitatea prin care pot supravietui, iar aceasta nu este o problema imposibila, pentru ca la noi nu s-a murit de foame iar posibilitati de supravietuire exista nenumarate, daca nu la oras in zona rurala cu siguranta.

O sa dam un simplu exemplu, rezolvabil imediat. Ce o impiedica pe o familie de saraci lipiti sa se mute la tara, sa ceara dreptul de a lucra o portiune de pamant lasata de izbeliste si sa se bucure de roade, chiar daca la final i-ar oferi si proprietarului o parte din produse? Sa nu mai vorbim de faptul ca aceasta situatie poate fi rezolvata si in mod organizat de catre administratiile locale, care se plang la sate ca nu are cine lucra pamantul iar la orase ca exista prea multi someri. Iar solutii mai exista.

Care ar fi primii pasi? Aplicarea legilor peste tot si sesizarea cu sute de reclamatii pana la toate nivelele a oricarei probleme si incalcari ale regulilor din partea tuturor cetatenilor. Apatia generala si inchiderea in propria cochilie nu rezolva nimic. Pedepsirea exemplara a oricarui infractor, indiferent de nationalitatea sa, astfel incat sa evitam situatiile de a mai avea crime in acest oras. Vlad Tepes a rezolvat infractionalitatea prin metodele societatii de atunci din evul mediu. Noi o putem rezolva cu mijloacele si gandirea moderna de acum. Fiecare se poate implica pornind de la o simpla idee la si pana la punerea in aplicare a legii.

Dezbaterea poate incepe si continua pe Spune-ti Oful.